Mustafa fick avslag – fördes till flygplatsen

ANNONS

Fram till den 20 oktober gick Mustafa i skolan i Vänersborg och tränade brottning med Örgryte fem dagar i veckan. Men då hämtades han plötsligt upp av polis och fördes till förvaret i Kållered där han låstes in.

Vänner, lärare, klubbkamrater i Öis och hans svenska familj reagerade alla starkt och protesterade mot behandlingen, men Mustafa har förblivit inlåst.

Han är över 18 år och har inte bedömts ha giltiga asylskäl, men i torsdags väcktes hoppet igen efter att migrationsverket ändrat sin bedömning av säkerhetsläget i Afghanistan. Man slog fast att våldet ökat de senaste åren och att folkgruppen hazarer, som Mustafa tillhör, är extra utsatt. Därmed skulle även afghaner som fått avslag få chansen att göra en ny ansökan.

ANNONS

Men redan dagen efter hämtades Mustafa, och ett stort antal afghaner och bussades till förvaret i Märsta. Där har de suttit tills i torsdagskvällen kväll och när GP nådde Mustafa hade han, via rykten, fått höra att flyget till Kabul skulle lyfta vid 23-tiden.

– Jag är jättenervös. Alla som är här är oroliga och det är väldigt rörigt. Folk går fram och tillbaka, säger han.

Eftersom han vill göra en ny ansökan om asyl så anmälde han i förra veckan om så kallat verkställighetshinder, det vill säga att utvisningen stoppas. Vid 18-tiden på torsdagen kom svaret: avslag. Någon timme senare var situationen fortsatt oviss för Mustafa.

– De säger inte när vi ska åka, men de har frågat mig flera gånger om jag har packat mina kläder och duschat. Jag har duschat två gånger, men jag vet inte vad som ska hända. Alla säger olika saker. Jag hoppas fortfarande.

Får du ta emot besök?

– Jag hade bokat tid med mamma (hans svenska mamma Lena), men sedan sa de att hon inte fick komma. Om jag åker till Kabul ikväll får jag inte träffa dem mer. Jag vill bara krama dem en gång till, jag är ingen farlig person.

ANNONS

Vad händer efter att du landat i Kabul?

– Jag vet inte. Jag vet ingenting. Jag har tappat tron. Det är andra afghaner här och kanske kan jag vara med dem. Jag hoppas att de kan hjälpa mig, säger Mustafa Nauibi, som inte har någon släkt kvar i sitt gamla hemland.

Vid 20-tiden tappade GP kontakten med Mustafa. Tillsammans med de andra fördes han till Arlanda där ett chartrat plan till Kabul förväntades lyfta under natten.

ANNONS