Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

MSN mot BBC i giganternas kamp

MSN mot BBC. Nej, det handlar inte om en fajt mellan den internationella internetjätten och det klassiska brittiska tv-bolaget. Det är fotboll, anfall mot försvar och två filosofier som drabbar samman i Champions League.

Juventus mot Barcelona i tisdagskvällens kvartsfinal är en giganternas kamp, två klubbar som genom åren – och inte minst på senare tid – dominerat klubblagsfotbollen i Italien och Spanien.

Det är också två klubbar som står som symboler för två olika nationella fotbollsidentiteter: den pragmatiska, försiktiga, beräknande italienska och den flyfotade, offensivt präglade spanska. Ska skillnaden åskådliggöras är det i ett möte mellan Juventus och Barcelona.

Fotbollsvärldens mest imponerande betongförsvar mäter sig med en av tidernas mest produktiva och sevärda anfallsformationer. Det är BBC mot MSN – Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci och Giorgio Chiellini mot Lionel Messi, Luis Suárez och Neymar.

"Fotboll är väldigt enkelt"

Fakta är talande:

+ Juventus har bara släppt in två mål hittills i Champions League och bara 20 mål på 31 matcher hemma i Serie A.

+ Barcelona har tryckt in 26 mål hittills i grupp- och slutspelet i Champions League och öst in 88 bollar i La Liga.

Trots sina massiva framgångar i Serie A – Juventus går mot sjätte ligatiteln i följd och tredje raka dubbeln (ligan och cupen) – får tränaren Massimiliano Allegri emellanåt höra att han borde släppa lite på handbromsen och våga spela en mer anfallsinriktad fotboll.

En kritik han viftar undan.

- Fotboll är väldigt enkelt och består av två delar man måste klara av – försvara och anfalla. Det finns inget skamligt i att vara bra på att försvara. Faktum är att det är lika vackert som ett storartat anfall. Att orsaka frisparkar och vinna nickdueller är också väldigt viktigt. Jag gläds över dem som kan förvandla fotbollen till underhållning, men min uppfattning är att om du vill se underhållning bör du gå på cirkus, säger Allegri till Reuters.

Klen framgång

Han ifrågasätter också betydelsen av att det egna laget har ett stort bollinnehav.

- Ibland har du 35 procents bollinnehav och skapar sju eller åtta målchanser. I vissa matcher har du 70 procent och tre skott på mål.

- Så vilket är bäst?

Allegris personliga facit mot just Barcelona skvallrar dock om att hans lag kanske borde haft bollen oftare och effektivare offensiva vapen. Med Milan vann han ett av åtta försök och i Champions League-finalen i Berlin för två år sedan vann Barcelona mot Juventus med 3–1.

- Inget är omöjligt. Först och främst måste vi genomföra en perfekt match och vi måste tro på att vi kan gå vidare. Vi måste vara på topp, offensivt och defensivt, säger Allegri.

Cirkus inte aktuellt i Dortmund

I Dortmund borde målgaranti kunna utfärdas. Tyskarna smällde in 21 mål i gruppspelet, nytt rekord i Champions League, och tar sig an ett offensivt balanserat Monaco.

Thomas Tuchel är Massimiliano Allegris motpol. I Dortmund är inte ett cirkusbesök förstavalet vid behov av underhållning. Så här säger tränaren Tuchel till Uefas hemsida:

- Jag vill att var och en som kommer till arenan ska njuta av att se oss eftersom vi spelar en offensiv fotboll och gör fler mål än våra motståndare.