Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/7

Motorprofilen Håkan Carlqvist är död

Motorprofilen Håkan "Carla" Carlqvist är död, rapporterar Aftonbladet. Carlqvist, som tilldelades Svenska Dagbladets bragdmedalj 1983, blev 63 år.

Håkan Carlqvist var verksam som motocrossförare sedan 1977. Han blev världsmästare två gånger, 1979 på en Husqvarma i 250cc-klassen och 1983 på en Yamaha i 500cc-klassen, samma år tilldelades han Svenska Dagbladets bragdmedalj. Motiveringen till Bragdguldet löd: "För den okuvliga energi som i en serie bragder lett fram fram till VM-titeln i motocross 500 cc".

- En stor person. En stor idrottspersonlighet som har gått ur tiden alldeles för tidigt, säger Håkan Leeman, ordförande i Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet (Svemo), till TT.
- 63 år är ju ingen ålder. Det är en stor förlust för svensk motorcykelsport givetvis, med de meriterna han har. Bragdguldet och dubbla världsmästerskap. Och mest tror jag för den fantastiska inställning han alltid hade. Om det så var träning eller tävling hade han en vinnarskalle utöver det vanliga. Det var väl det som kanske tog honom till de framgångarna han hade. Sedan är det ju tråkigt med de skador han hade och som gjorde att hans livs på slutet antagligen var ganska jobbigt.

– Jag fick beskedet från hans släkt att han gick bort plötsligt i natt, säger vännen och tidigare kollegan Henry Romling till Aftonbladet och fortsätter: 

– Han har alltid varit en förebild. Alla vi som hade förmånen att lära känna Håkan vet att han var en väldigt bra person och därför är det väldigt tråkigt att höra att han har gått bort. Alla ska vi dö någon gång men det här var lite väl tidigt, säger vännen och tidigare kollegan Henry Romlin till Aftonbladet.

Håkan Carlqvist har beskrivits som en fighter och vinnarskalle av många motorcrossentusiaster. Under sin karriär kämpade han med ett flertal olika skador som satte käppar i hjulet för honom. Det som till sist satte stopp var en MC-olycka i samband med en tv-inspelning för ett motorprogram då han bröt bäckenbenet. 

Carlqvist vann sin sista GP-tävling 1998 i Belgien när han ledde med 50 sekunder och stannade för att dricka lite öl, innan han körde i mål.

LÄS MER: Löfven sörjer profilens bortgång: "En jättestor förebild"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.