Motorprofilen Håkan Carlqvist är död

Motorprofilen Håkan "Carla" Carlqvist är död, rapporterar Aftonbladet. Carlqvist, som tilldelades Svenska Dagbladets bragdmedalj 1983, blev 63 år.

ANNONS
|

Håkan Carlqvist var verksam som motocrossförare sedan 1977. Han blev världsmästare två gånger, 1979 på en Husqvarma i 250cc-klassen och 1983 på en Yamaha i 500cc-klassen, samma år tilldelades han Svenska Dagbladets bragdmedalj. Motiveringen till Bragdguldet löd: "För den okuvliga energi som i en serie bragder lett fram fram till VM-titeln i motocross 500 cc".

– Jag fick beskedet från hans släkt att han gick bort plötsligt i natt, säger vännen och tidigare kollegan Henry Romling till Aftonbladet och fortsätter:

– Han har alltid varit en förebild. Alla vi som hade förmånen att lära känna Håkan vet att han var en väldigt bra person och därför är det väldigt tråkigt att höra att han har gått bort. Alla ska vi dö någon gång men det här var lite väl tidigt, säger vännen och tidigare kollegan Henry Romlin till Aftonbladet.

ANNONS

Håkan Carlqvist har beskrivits som en fighter och vinnarskalle av många motorcrossentusiaster. Under sin karriär kämpade han med ett flertal olika skador som satte käppar i hjulet för honom. Det som till sist satte stopp var en MC-olycka i samband med en tv-inspelning för ett motorprogram då han bröt bäckenbenet.

Carlqvist vann sin sista GP-tävling 1998 i Belgien när han ledde med 50 sekunder och stannade för att dricka lite öl, innan han körde i mål.

Fakta: Håkan Carlqvist
ANNONS