Montreals Artturi Lehkonen (62) kramas om av lagkamraterna efter det avgörande målet mot Vegas.
Montreals Artturi Lehkonen (62) kramas om av lagkamraterna efter det avgörande målet mot Vegas. Bild: Ryan Remiorz/The Canadian Press/AP/TT

Montreal till NHL-final efter förlängning

Finländaren Artturi Lehkonen sköt sitt Montreal till Stanley Cup-final, 1:39 in i förlängningsperioden mot Vegas.
– Jag ska inte ljuga, det känns rätt skönt just nu, säger Lehkonen direkt efter matchen.

ANNONS
|

– Vi försöker ta en match i taget och inte tänka för långt framåt. I dag gjorde vi det vi skulle, men nu är det fyra matcher kvar att vinna, säger Lehkonen.

Det är första gången sedan 2011, då Vancouver förlorade bucklan till Boston, som ett lag från Kanada har tagit sig hela vägen till final i NHL-ishockeyn.

Mesta mästarlaget

Montreal har spelat final i NHL, eller dess föregångare, totalt 34 gånger, flest av alla lag i ligan. Senast det begav sig var 1993 då laget också vann.

Montreal är dessutom ligans mesta mästarlag – hela 24 gånger har man fått lyfta bucklan.

ANNONS

Inför hemmapubliken på Centre Bell tog Montreal ledningen i slutet av första perioden, men Vegas var snabba att kvittera. Hemmalaget gjorde sedan 2–1 i andra innan Vegas kunde kvittera igen, den här gången i inledningen av tredje perioden.

Ställningen var 2–2 när slutsignalen ljöd, William Karlsson noteras för assist på Vegas båda mål. Men det skulle alltså inte ens gå två minuter av förlängningsspel innan Lehkonen, efter en passning från Phillip Danault, petade in pucken bakom Robin Lehner i Vegas målet och serien var avgjord.

– Vi var trygga i vårt spel och höll oss till vår plan. Vi visste att den skulle gå in förr eller senare, säger Lehkonen.

Islanders eller Tampa Bay

– Det här känns i hjärtat, det är något stort som har hänt i dag. Vi vill fortsätta vinna, vi är hungriga, säger Danault – lagets ende Québec-födda spelare på isen i natt.

Det var fjärde matchen i rad som Montreal spelade med den vikarierande tränaren Luke Richardson efter det att ordinarie coach, Dominique Ducharme, testat positivt för covid-19.

– Det är riktigt kul att se killarna fira, det förtjänar det här och har arbetat hårt för att nå så här långt, säger Richardson.

– Det är svårt att sätta ord på hur stolta vi är, men vi är inte klara än och det syns på killarna – de har fortfarande en glöd i blicken. I morgon vilar vi men sedan sätter vi i gång och jobbar igen, fortsätter han.

ANNONS

I final möter Montreal antingen Tampa Bay eller New York Islanders, som spelar sin sjunde och avgörande semifinal natten mot lördag, svensk tid.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om när ett kanadensiskt lag senast gick till final.

Montreal poserar med Clarence Campbell-bucklan, som tilldelas det lag som vinner i västra konferensen och alltså tar sig till Stanley Cup-final.
Montreal poserar med Clarence Campbell-bucklan, som tilldelas det lag som vinner i västra konferensen och alltså tar sig till Stanley Cup-final. Bild: Ryan Remiorz/The Canadian Press/AP/TT

Semifinalerna (bäst av sju matcher) i NHL-slutspelet Stanley Cup:

Tampa Bay–New York Islanders, 3–3 i matcher. Den avgörande matchen spelas natten mot midsommardagen, svensk tid.

Vegas–Montreal, 2–4 i matcher. Montreal går till final.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS