Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thobias Montler. Bild: JESPER ZERMAN
Thobias Montler. Bild: JESPER ZERMAN

Montler vill se resultat i comebacken

Han var i sitt livs form och började målas upp som ett av de stora VM-hoppen - då var olyckan framme för Thobias Montler.
Nu är 23-åringen tillbaka och ska hålla sviten vid liv i sin comeback som blir på Slottsskogsvallen.
– Man är på en liten annan nivå när man kan hålla en "streak" över åtta meter, säger Thobias Montler.

Med höstens VM i Doha i sikte så rivstartade längdhoppslöftet Thobias Montler årets utomhussäsong. I spanska Torremolinos slog 23-åringen till med ett hopp som mätte 8,43 om än medvinden var för stark för att resultatet skulle få räknas som personbästa och världsårsbästa (2,4 när tillåtna gränsen är 2,0).

Det följdes upp av 8,22 i Bauhaus-galan i Stockholm där han slog ett gäng av de tuffaste konkurrenterna i världseliten.

Då kom smällen.

I en tävling i Holland i början av juni landade Montler lite fel i gropen och en knäskada var ett faktum.

"Vet att jag kan utmana"

– Det har varit riktigt tråkigt. Man är på en nivå med världseliten och helt plötsligt är man på en nivå där man behöver hjälp med att ta av sig byxorna. Samtidigt har det varit lärorikt. Du kommer aldrig gå rakt uppåt hela tiden så det är bara att göra något bra av det, säger Montler.

Trots att det gått lite mer än två månader och att den senaste tiden bestått av väldigt mycket rehabiliteringsträning så finns känslan fortfarande kvar från hoppet i Spanien.

– Jag tar med 8.43-hoppet så när jag går in mot de bästa i världen i Bauhaus-galan så vet jag att jag kan utmana. Än så länge har ingen hoppat längre än 8.38 och kan jag komma tillbaka till den formen så ligger jag bra till. Jag säger inte att jag gör det imorgon (läs: idag), men den här säsongen i alla fall, säger Montler.

"Har alltid varit en tävlingsmänniska"

Det är ikväll i Folksam Grand Prix på Slottsskogsvallen som Thobias Montler gör sin efterlängtade comeback efter skadeproblemen. Trots att han varit borta ett tag så har känslan på de senaste träningarna visat att formen inte är så långt i från där han var i början av utomhussäsongen och nu hoppas han få se resultat på det i tävlingssammanhang.

– Jag skulle inte ställt mig på banan om jag inte visste att jag kunde hoppa. Vi har genomfört pass på hög nivå. Man vill ha den där streaken på åtta meter. Man är på en lite annan nivå om man kan hålla den, säger Montler som dock inte fått se några åtta meter på träning – någonsin.

– Jag har gjort 7.97 i många träningar, men aldrig åtta meter. Jag kan inte säga att jag är en åtta-metershoppare på träning (skratt). Jag har alltid varit tävlingsmänniska, säger Thobias Montler.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.