Montler vidare efter ett händelserikt längdkval

Det blev en händelserik och historisk dag i längdkvalet. Guldfavoriten från Jamaica landade oturlig och medaljjakten såg ut att ta slut innan den riktigt börjat. USA:s hoppfenomen tog sig till sina andra final i Tokyo och Tobias Montler till sin första final.

ANNONS
|

Fart mot planka, tydligt övertramp och Tajay Gayle avbröt hoppet i luften. Landningen blev på ett ben istället för två och jamaicanen vred till knät när han gled fram med benet under sig i sandgropen.

Gayle försökte sig på ett hopp till, men efter avstamp på plankan avbröt han hoppet ännu en gång, haltandes hoppade han igenom gropen och la sig ner på rygg samtidigt som han tog sig om knät.

Efter fick han hjälpas till sidan av medicinsk personal som undersökte jamaicanen.

Med ett ordentligt tejpat knä stod jamaicanen redo för sitt tredje hopp.

Då hoppade Gayle 8.14 och blev trots sin skada klar för final.

ANNONS

Montler vidare på sista hoppet

Gränsen för final låg på 8.15, tolv centimeter under Montlers årsbästa.

Montler startade sitt första OS i karriären med ett hopp strax under åtta meter, 7.82, men med god marginal kvar på plankan.

I andra fick Montler till ett riktigt långt och bra hopp där man kunde se på grafiken under sändningen att han var över kvalgränsen med med god marginal. Men rödflagg visades och då krävdes ett godkänt sista försök.

Inför sista omgången låg Montler utanför finalen och var tvungen att sätta ett hopp längre än 7.93.

Farten upp till plankan fick Montler med sig i hoppet och det såg ut att vara över åtta meter, vit flagg viftades och Montlers sista hopp var godkänt, 8.01.

Tobias Montler blev där med klar för final i sitt första OS.

Historiska hoppfenomenet från USA

Det skrevs även OS-historia i längdkvalet.

Hoppfenomenet från USA Juvaughn Harrisson tog sig till sina andra OS-final i Tokyo, och blev därmed först i OS-historien att ta sig vidare till final i två hoppgrenar.

Först tog han sig vidare från höjdhoppskvalet under fredagen när han klarade 2.28.

Under lördagen var han endast två centimeter från kvalgränsen (8.15) i sitt första hopp. Harrison försökte förbättra i andra men då blev det endast 8.02.

ANNONS

Till tredje omgången var det klart att hans första hopp räckte för final och den 22-åriga amerikanen stod över sista omgången.

Han var ju ändå redan klar för sin andra OS-final i Tokyo.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS