Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén. Arkivbild.
Juniorkronornas förbundskapten Tomas Montén. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT

Monténs mål: "Vara med och bråka"

Sverige har inte förlorat en gruppspelsmatch i JVM i ishockey på tolv år. Ändå är det sju år sedan det blev blågult guldfirande. Är det dags nu?
– Vår förhoppning är att vi ska kunna vara med och bråka, säger förbundskapten Tomas Montén.

ANNONS

Juniorkronorna börjar årets turnering, som avgörs i Tjeckien, på annandagen mot Finland.

Sveriges förlustfria svit i gruppspelsmatcher är 48 matcher lång. Men medan Sverige är bäst i början är Finland ofta bäst när det gäller.

Ärkerivalen är regerande mästare och har tagit tre JVM-guld sedan Sverige tog sitt senaste, det andra genom tiderna, 2012. Sedan dess har Sverige varit i tre finaler och förlorat alla.

Montén menar att Finland har gjort den satsning som Sverige gjorde i början av 2000-talet då juniorhockeyn lyftes från krisnivåer.

– De har gjort ett väldigt avstamp och satsat otroligt mycket. De har fått en väldig snurr. Det vi kan göra är att titta på dem och lyfta vår egen verksamhet, säger han.

ANNONS

Det svenska backundret är ett vedertaget begrepp i hockeyvärlden. Blågula superbackar har producerats i parti och minut.

Backsidan sticker ut

I årets upplaga är det återigen backsidan som sticker ut, med två (Rasmus Sandin och Tobias Björnfot) som redan NHL-debuterat och totalt fem som NHL-draftats i förstarundan.

Däremot är det inte samma höga status på forwardssidan.

Men Montén säger att det är på gång. Svensk hockey har de senaste åren försökt trycka på att förbättra avsluten, inte minst genom Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv som i flera år lagt ut målklipp på sociala medier för att inspirera.

– Brist på målskyttar har vi haft länge. Nu känns det som vi börjar vända den trenden om man tittar på de yngre landslagen, säger Montén.

Offensiva talanger

Två av de mest talangfulla forwardsspelarna i svensk hockey är kreativa 17-åringarna Alexander Holtz och Lucas Raymond som båda finns med i truppen till JVM.

Däremot har Montén haft en del oflyt då Skellefteåcentern Jacob Olofsson skadade sig samma vecka som JVM-samlingen och tvingades lämna återbud.

Även om NHL-forwarden David Gustafsson, Winnipeg, finns med är centersidan tunn.

– Tittar man på centrarna så har de kanske inte jättestora roller i sina klubblag, det är ingen som leder en förstakedja eller spelas i offensiva situationer. Där såg det annorlunda ut för tre och två år sedan (svensk final) då vi hade spelare som Joel Eriksson Ek och Elias Pettersson, säger Montén.

ANNONS

Frågetecken på forwardssidan måste bli till utropstecken om Sverige ska bli guldskimrande.

Sverige är bäst i början – men suktar efter att bli det i slutet också.

– Gruppspel är en sak, slutspel en annan. När man kommer till semi och ska möta de tre bästa lagen i världen så är konkurrensen oerhört tuff. Vår förhoppning är att bygga en grupp och ett lag som kan vara med och bråka, säger Montén.

Göran Sundberg/TT

Turneringen avgörs i Ostrava (huvudord) och Trinec. Gruppindelningen, grupp A (ï Trinec): Finland, Schweiz, Sverige, Slovakien, Kazakstan. Grupp B (Ostrava): USA, Ryssland, Kanada, Tjeckien, Tyskland.

Sveriges gruppspelsmatcher:

26/12 Finland (19.00).

28/12 Schweiz (19.00).

30/12 Kazakstan (15.00).

31/12 Slovakien (15.00).

Slutspelet:

2/1 Kvartsfinaler (Trinec, 12.30 och 17.30, Ostrava 15.00 och 20.00).

4/1 Semifinaler (Ostrava): 15.00 och 19.00.

5/1 Medaljmatcher (Ostrava), bronsmatch (15.00) och final (19.00).

Kanada 17 guld.

Ryssland/Sovjet 13.

Finland 5.

USA 4.

Sverige 2.

Tjeckien 2.

Senaste årens vinnare, 2019: Finland, 2018: Kanada, 2017: USA, 2016: Finland, 2015: Kanada.

ANNONS