Moa Hjelmer: Jag blev våldtagen efter Finnkampen

Vittnesmålen om sexuella övergrepp mot kvinnor fortsätter att strömma in genom kampanjen #metoo. På torsdagen berättade löparen Moa Hjelmer att en annan aktiv ska ha utsatt henne för en våldtäkt i samband med en Finnkamp i början av hennes karriär.

ANNONS
|

Moa Hjelmer är en svensk sprinter som har det svenska rekordet på 400 meter. Hon satte rekordet 2011, och året efter vann hon EM-guld på distansen. Men på torsdagen valde hon att dela med sig av en chockerande berättelse om ett sexuellt övergrepp som ska ha skett i samband med en Finnkamp.

LÄS OCKSÅ: Hjelmer: "Jag hade ju inte tänkt att berätta det"

Hjelmer skriver i sociala medier hur det svenska landslaget, efter att ha vunnit Finnkampen, firade med bankett och senare gick på klubb. Då erbjuder sig en annan aktiv att följa henne hem till hotellet.

"Jag fryser till is, kan inte röra mig"

Moa Hjelmer skriver hur hon och den andre aktive hamnar i hans hotellrum varpå mannen ska ha velat få henne att sova hon honom.

ANNONS

”Jag har pojkvän, jag säger nej. Han tar på mig och säger jo. Jag blir stel, jag vill inte. Jag säger nej igen. Han tar av mina kläder. Jag fryser till is, kan inte röra mig. Jag säger inget mer. Han våldtar mig”, skriver Hjelmer.

"Jag har alltid varit stark"

Hon är en av många kvinnor som i samband med #metoo-kampanjen nu väljer att berätta om sexuella övergrepp som drabbat dem. Moa Hjelmer, som i dag är 27 år, skriver om hur händelsen påverkat henne:

”När det är över tar jag mina saker och går därifrån. Jag skäms, vad gjorde jag för fel? Min relation med min pojkvän skadas svårt och det tar över ett halvår innan vi har reparerat skadan. Jag har alltid varit stark och självsäker och vet idag att det här inte var MITT fel.”

Har varit i kontakt med förbundet

Stefan Olsson, som numera är generalsekreterare i friidrottsförbundet, har varit i kontakt med Hjelmer.

– Hon mår bra och vet att vi finns till hands om hon vill ha stöd, säger han till TT.

Han berättar att Hjelmer sagt till honom att det som hände henne inte är något friidrottsproblem, inte något idrottsproblem utan ett större samhällsproblem.

– Och jag uppfattar det inte som att hon lägger någon skuld på oss ledare, att vi inte sett något. Jag har försökt att dra mig till minnes om vi kunde ha gjort något på något annat sätt. Men förbundets ledarskap har de 10-20 senaste åren byggt på att få alla aktiva att må bra, att alla ska känna sig trygga och att se den lilla individen i det stora landslaget. Men det har uppenbarligen inte räckt, säger Olsson.

ANNONS

GP har varit i kontakt med Moa Hjelmer, som gett sitt godkännande att vi publicerar delar av hennes text.

ANNONS