Mo Farah firar sitt guld på 5 000 meter vid OS i Rio 2016.
Mo Farah firar sitt guld på 5 000 meter vid OS i Rio 2016. Bild: Jae C. Hong

Mo Farah berättar om mörka hemligheten – utsatt för trafficking

Mo Farah är en av den moderna friidrottens allra största namn. I en BBC-dokumentär berättar nu den engelske långdistanslöparen om hur hans barndom stals från honom då han utsattes för trafficking som nioåring.
– Jag såg ofta mig själv i spegeln och grät, säger han.

ANNONS

Mohamed Farah, som adlats för sina insatser på friidrottens fält, heter egentligen Hussein Abdi Kahin. Det berättar 39-åringen i en dokumentär på brittiska BBC. Löparikonen, som tagit fyra OS-guld på 5 000 och 10 000 meter, har tidigare berättat att han kom till Storbritannien som flykting från Somalia – men avslöjar nu en helt annan, mörkare, barndom.

Farahs far dödades när han bara var fyra år, och fem år senare, när Farah var nio år gammal togs han av en kvinna han inte kände från Djibouti till Storbritannien. Han blev lovad att han skulle få bo hos släktingar i det nya landet – men väl där rev kvinnan demonstrativt den papperslapp med kontaktuppgifter till sin familj Mo Farah hade haft med sig. Det var också till denna resa han fick det namn han sedermera blev världskänd under.

ANNONS

Efter fler år med hårt arbete som barnpassare i en familj och utan någon egen skolgång fick han börja i sjunde klass – och fann där idrotten som ett viktigt botemedel mot den tunga vardagen.

– Det enda jag kunde göra för att komma bort från min situation var att sticka ut och springa, säger han.

Det var också i skolan han träffade idrottsläraren Alan Watkinson som han kom att berätta om sitt öde för. Han placerades i en somalisk fosterfamilj och fick det bättre efter det.

– Det kändes som mycket tyngd lyftes från mina axlar och jag kände mig som mig själv. Det var då den riktige Mo kom fram, säger han.

LÄS MER:Här är friidrotts-VM:s sju största stjärnor

LÄS MER:Mångsysslaren Leif ”Loket” Olsson fyller 80 år

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS