Viktor Claesson kan få chansen i anfallet mot Turkiet.
Viktor Claesson kan få chansen i anfallet mot Turkiet.

Mittfältaren Claesson aktuell som anfallare

Viktor Claesson som anfallare? Mittfältarens nya position kan bli verklighet i Sveriges bortamöte med Turkiet.

ANNONS
|

Janne Andersson har vid flera tillfällen pratat om att använda Viktor Claesson som anfallare. Inför hemmamötet med Turkiet, som Sverige förlorade med 2–3 efter att ha tappat 2–0, hade förbundskaptenen samma tankar men ändrade sig efter att mittfältaren Emil Forsberg blev skadad.

Forsberg saknas även denna gång, men trots liknande utgångsläge har Andersson – även om han är hemlighetsfull – bestämt sig för att hålla fast vid sin ursprungliga fundering.

- Ni får se hur det blir, men vår grundprincip i spelet ska inte ändras, säger han.

ANNONS

"Smart spelare"

Spelarna verkar även vara öppna för idén.

- Vi har bara tränat lite nu men han känns som en smart spelare, klok och har ett bra driv som vill gå i djupet. Det känns som att det kan öppna upp ytor för resten av laget, säger anfallaren Marcus Berg.

- "Vigge" är en rivig spelare som kan öppna ytor, både jag och han kan gå i djupet. Det är ett bra alternativ. Vi är lite liknande spelare, båda kan komma och möta och gå i djupet, och spelar enkel onetouch-fotboll för att öppna ytor.

Med Claesson som anfallare hamnar Isaac Kiese Thelin, målskytt hemma mot Turkiet, på bänken.

- Vi får se. Jag gjorde det bra senast mot turkarna, på så sätt är det bra men … jag hoppas så klart få spela, säger Isaac Kiese Thelin och beskriver vad Claesson skulle kunna tillföra som anfallare i hans ställe.

ANNONS

- Det är en bolltrygg spelare som kanske kommer ner lite mer än en nia. Han är mer van att ha mycket boll och är duktig med boll, det är väl det han tillför.

"Ge hundra procent"

Ändringen i startelvan innebär att två kantplatser på mittfältet öppnas, och en som kan få chansen till vänster i stället för skadade Forsberg är Martin Olsson.

- Jag känner fortfarande att jag konkurrerar som vänsterback men ”Foppa” är inte med nu, så det är en position jag kan spela på. Jag kanske inte är van vid det men jag kommer att ge 100 procent och känner att jag har skapat lägen när jag har spelat, säger Olsson.

Vänsterbacken, som har förlorat sin plats i backlinjen till Ludwig Augustinsson, tror att den väntade matchbilden mot ett offensivt Turkiet kan passa hans sätt att spela.

ANNONS

- De har skickliga spelare individuellt och offensivt men när de tappar bollen finns det ytor också och det kan passa mig, om vi ska försvara lite lågt och gå på kontringar. Vi får se hur Janne vill att vi ska spela men jag känner att jag har energin för att jobba hem och gå offensivt, säger Martin Olsson.

Konya, TT:s utsände

Fakta: Nations League

Lagen är indelade i fyra divisioner med de tolv bästa nationerna i A.

A och B har tolv lag som är indelade i fyra trelagsgrupper. C och D har 15 lag som är indelade i en trelagsgrupp och tre fyralagsgrupper. Hemma- och bortamöten spelas mellan lagen i respektive grupp mellan september och november vartannat år.

De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel med semifinaler och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegrarnas hemländer.

Gruppvinnarna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner.

De 16 främsta lagen, som inte är kvalificerade till EM 2020, får chansen att ta en av fyra EM-platser genom ett slutspel: semifinal och final.

Nations League-gruppspelet genomförs vartannat år på hösten. Det innebär att mästerskapskval, som brukar inledas i september efter ett mästerskapsslutspel, inleds först i mars året därpå. Det kommande EM-kvalet startar därmed inte förrän i mars 2019 och spelas klart under hösten.

Fakta: Sveriges förutsättningar

Ryssland toppar gruppen på sju poäng, Turkiet är tvåa på tre poäng och Sverige trea med endast en poäng.

För att vinna gruppen: vid seger mot Turkiet och Ryssland får Sverige sju poäng och vinner gruppen tack vare inbördes möten med Ryssland.

För nedflyttning: vid förlust mot Turkiet är Sverige fast i botten.

För att skilja lag på samma poäng åt gäller i tur och ordning: inbördesmöten, målskillnad, gjorda mål och gjorda mål på bortaplan.

ANNONS