Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Viktor Claesson kan få chansen i anfallet mot Turkiet.

Mittfältaren Claesson aktuell som anfallare

Viktor Claesson som anfallare? Mittfältarens nya position kan bli verklighet i Sveriges bortamöte med Turkiet.

Janne Andersson har vid flera tillfällen pratat om att använda Viktor Claesson som anfallare. Inför hemmamötet med Turkiet, som Sverige förlorade med 2–3 efter att ha tappat 2–0, hade förbundskaptenen samma tankar men ändrade sig efter att mittfältaren Emil Forsberg blev skadad.

Forsberg saknas även denna gång, men trots liknande utgångsläge har Andersson – även om han är hemlighetsfull – bestämt sig för att hålla fast vid sin ursprungliga fundering.

- Ni får se hur det blir, men vår grundprincip i spelet ska inte ändras, säger han.

"Smart spelare"

Spelarna verkar även vara öppna för idén.

- Vi har bara tränat lite nu men han känns som en smart spelare, klok och har ett bra driv som vill gå i djupet. Det känns som att det kan öppna upp ytor för resten av laget, säger anfallaren Marcus Berg.

- "Vigge" är en rivig spelare som kan öppna ytor, både jag och han kan gå i djupet. Det är ett bra alternativ. Vi är lite liknande spelare, båda kan komma och möta och gå i djupet, och spelar enkel onetouch-fotboll för att öppna ytor.

Med Claesson som anfallare hamnar Isaac Kiese Thelin, målskytt hemma mot Turkiet, på bänken.

- Vi får se. Jag gjorde det bra senast mot turkarna, på så sätt är det bra men … jag hoppas så klart få spela, säger Isaac Kiese Thelin och beskriver vad Claesson skulle kunna tillföra som anfallare i hans ställe.

- Det är en bolltrygg spelare som kanske kommer ner lite mer än en nia. Han är mer van att ha mycket boll och är duktig med boll, det är väl det han tillför.

"Ge hundra procent"

Ändringen i startelvan innebär att två kantplatser på mittfältet öppnas, och en som kan få chansen till vänster i stället för skadade Forsberg är Martin Olsson.

- Jag känner fortfarande att jag konkurrerar som vänsterback men ”Foppa” är inte med nu, så det är en position jag kan spela på. Jag kanske inte är van vid det men jag kommer att ge 100 procent och känner att jag har skapat lägen när jag har spelat, säger Olsson.

Vänsterbacken, som har förlorat sin plats i backlinjen till Ludwig Augustinsson, tror att den väntade matchbilden mot ett offensivt Turkiet kan passa hans sätt att spela.

- De har skickliga spelare individuellt och offensivt men när de tappar bollen finns det ytor också och det kan passa mig, om vi ska försvara lite lågt och gå på kontringar. Vi får se hur Janne vill att vi ska spela men jag känner att jag har energin för att jobba hem och gå offensivt, säger Martin Olsson.