Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rosengårds Anja Mittag får en kram av lagkaptenen Caroline Seger när tyskan tackades av efter sin sista hemmamatch (2–0 mot Piteå) i elitkarriären.

Mittag: "Nu är det dags att säga hej då"

Hon har tagit guld i OS, VM och EM – och blivit allsvensk skyttedrottning tre gånger om. Snart är dock elitkarriären över för Rosengårds tyska storstjärna Anja Mittag.

Medaljskörden är stor i såväl internationella som nationella mästerskap. Mål i mängder har hon gjort var hon än har spelat och på vilken fotbollsscen det än handlat om.

Nu sade Anja Mittag adjö till Rosengårdspubliken på Malmö IP, som har varit hennes hemmaborg i över fem år i två omgångar.

- Det är klart att det är en speciell känsla och en speciell match. Det känns bara som att allting går så snabbt och man är så inne i det. Och helt plötsligt är det över, säger hon efter 2–0-segern mot det regerande mästarlaget Piteå.

Hon berättar att hon försökte stänga av känslorna inför matchen.

- Ja, det är ju lätt att man blir tårögd. Jag försökte verkligen hålla tillbaka. För det är en speciell känsla när man har spelat här i många år, säger hon.

OS-guldet störst

Nu återstår endast 90 minuter elitfotboll för Mittag – borta mot toppkonkurrenten Linköping på måndag. När allsvenskan startar om i juli efter VM i Frankrike finns inte Anja Mittag kvar i Rosengårds trupp.

- Det känns rätt. Jag känner mig trygg i mitt beslut. Det är dags att göra något annat.

Hon ska dock fortsätta med fotbollen och avslöjar att det lutar åt spel på lägre nivå någonstans i Tyskland. Därefter tänker hon sig möjligtvis en framtid som tränare.

TT: Vad är ditt största minne från karriären?

- OS-guldet 2016 i Rio. Det är första gången som Tyskland har vunnit OS-guld. Det är det häftigaste man kan få uppleva.

I fjol blev hon skyttedrottning i allsvenskan för tredje gången i karriären, men denna säsong är Mittag än så länge mållös. I stället har tyskan blivit en stor framspelare. Mot Piteå svarade hon för sin sjätte assist när Johanna Rytting Kaneryd hängde in 1–0 i krysset i upptakten av den andra halvleken.

- Det är ju bra om man kan bidra med lite assist när man inte kan bidra med lite mål, säger Mittag och skrattar.

Hissades av lagkamrater

Anfallaren – som på torsdagen fyller 34 år – byttes ut i den 78:e minuten till stående ovationer. Efter matchen fick hon ta emot blommor samtidigt som publiken hurrade och lagkamraterna hissade henne.

- Det är fint att få en sådan avtackning. Det är inte alla som får det och det är en speciell känsla för mig, säger Anja Mittag.

In kom i stället det nigerianska nyförvärvet Anam Imo och sju minuter senare avgjorde anfallaren toppmötet med sitt 2–0-mål. Rosengård gick därmed upp i delad serieledning med Linköping och Vittsjö (13 poäng). För Piteå (tio poäng) var förlusten säsongens första.

- Det finns absolut saker som är bra i matchen, men det finns också saker som inte är tillräckligt bra för att få med oss något härifrån, säger Piteåtränaren Stellan Carlsson.