Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Missar OS - kan lägga av: "Känner mig helt paj"

Emma Samuelsson var tvungen att vinna i Prag för att få komma till OS. Hon kom trea, OS är kört – och nu är framtiden oviss för VM-tvåan. – Just nu känns det inte som att jag fortsätter, säger hon.

Det var sista chansen för göteborgskan Emma Samuelsson att ta sig till OS. Tuffa kvalregler gör att Samuelsson, trots fjolårets VM-silver, och trots att hon är rankad tia i världen, inte blivit uttagen. 
Gårdagens Europeiska kvaltävling började bra och Samuelsson vann både 16-delsfinalen och kvartsfinalen övertygande. Men i semifinalen föll hon knappt mot Europamästaren Tiffany Geroudet.
– Allt har känts bra under tävlingen, men jag visste att det skulle bli tufft mot henne. Det var jämnt och jag är med i toppen, men det är ju bara vinnaren som får åka till OS och tyvärr var det inte jag, säger en bedrövad Samuelsson.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hon deltog i OS 2008 och gick då till kvartsfinal, men missade London-OS fyra år senare. Även den gången tog det stopp i semifinalen av det europeiska kvalet. Efter ännu en OS-miss vet Samuelsson inte längre om hon orkar fortsätta – trots att hon tillhör världseliten.
– Det är väldigt tungt nu, jag känner mig helt paj. Nu kommer jag ta en paus på obestämd tid och göra något helt annat. Så får jag se sen vad jag vill göra.

Kvalreglerna innebär att fäktare från världens alla kontinenter ges plats i OS – på bekostnad av européer som dominerar i världstoppen.
– Det är några av oss som hamnar i kläm. Britta Heidemann har tagit både OS-guld och silver, men åkte ut i kvartsfinal i dag. Till nästa OS ska de ändra kvalreglerna, men just nu känns det inte som att jag fortsätter, säger Samuelsson.

Därmed är ett svenskt – och göteborgskt - medaljhopp i Rio borta.
– Det är retligt, för jag vet att jag hade haft chans på medalj om jag fått vara med. Jag får försöka hämta mig nu och bli mig själv igen. 
Tiffany Geroudet, som var den som slog ut Samuelsson, vann till slut gårdagens tävling och knep därmed den allra sista europeiska OS-platsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.