Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Minsta båten vann Tjörn runt

Den minsta båten i hela tävlingen, en Långedrags-julle med marstrandbon Carl-Axel Hellman som rorsman, tog hem segern när Tjörn runt avgjordes på lördagen. Det är andra året i rad som Hellman vinner tävlingen.

Faktum är att små träbåtar har vunnit Tjörn runt flera av de sista tio åren mot stora fabrikssponsrade mångmiljonbyggen. Den stora banan som man haft ett par år vanns av Gunnar Sege och Per Pettersson tillsammans med sex amerikanska seglare. I den klassen blev Stenungsundseglaren Magnus Lundberg tvåa och Norge tog hand om tredjeplatsen genom Erik Krister från Sandefjord.

Carl Axel Hellman seglade sin Långedragsjulle i sista startgruppen men fick bra vindar genom hela tävlingen och seglade runt banan på 6 timmar och 48 minuter vilket med ett handicaptalet räckte till seger.

– De har varit en bra segling med minst sagt växlande vindar säger Hellman till GP när han är på väg hem till Marstrand efter segern. Det var ganska kraftig sjö i år och vinden ökade med tiden men det gick bra och vi är nöjda.

Nöjd var också Gunnar Sege som alltså tillsammans med Per Pettersson och en amerikansk besättning tog hem klassen för de största båtarna:

– Vi har haft en fin dag och även om vi missade lite i början så kom vi ikapp och fick igång seglingen bra. Vi har seglat Tjörn runt tidigare men inte med denna båten.

Norrmannen Erik Krister startade dåligt och först utanför västra Tjörn började seglingen fungera:

– Vi slog flera båtar av samma typ som vår vilket var extra kul och jag tror vi hade nytta av att vi gjorde bra vägval.

Erik Krister är från Sandefjord och har seglat Tjörn runt 12 gånger men aldrig tidigare kommit så här högt i resultatlistan:

Även Johan Davidsson och Emil Sandberg i Smaragdbåtar – en klassisk Tjörn runt-båt hamnade på prispallen i klassen för de lite mindre båtarna.

– Vi missade starten med 30 sekunder men kom ikapp. Det här var en kul segling och smaragden är en bra båt som ofta är underskattad, menade Davidsson som också har ett färskt SM-tecken i Smaragd.

Emil Sandberg som blev trea i sin Smaragd är unik i Tjörn runt-sammanhang. Hans tävling i år var den 50:e Tjörn Runt och han har bara missat ett enda år. Sandberg är i dag 72 år men fortfarande på topp som seglare:

– Jag har två tävlingar som jag är noga med varje år nämligen Tjörn runt och Vasaloppet. Jag har åkt Vasaloppet i 29 år.

Bland deltagarna hittade man också Sveriges senaste guldmedaljör i OS Fredrik Lööf som denna gång seglade i en M 32-katamaran.

– Det här är en rolig klass som kommer att utvecklas mer spår han. Sedan seglade vi rätt uselt framför allt i början men det har inte med båten att göra.

Seglingsledaren Anders Toren var nöjd med årets tävling:

– Det blev bättre väder och vindar än vad prognoserna sagt och det blev en rättvis tävling. Vi hade nästan inga incidenter mer än någon enstaka grundstötning

Publikt var också årets tävling bättre öän tidigare. Det var gott om folk vid Tjörnbroarna när båtarna gick i mål men sämre i Stigfjorden. Det blir nu intressant att se om man efter två år återgå till att segla banan medurs igen med start utanför Stenungsund. Många seglare tycker att starten i Stigfjorden fungerar för dåligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.