Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Idrottsminister Amanda Lind (MP) i samband med alpina VM i Åre.

Ministern lovar besked om OS-garanti i tid

Sveriges OS-kandidatur har satt press på regeringen att komma med ett besked om säkerhetsgarantin snarast. Idrottsminister Amanda Lind (MP) lovar nu att beskedet ska komma i tid.

Gunilla Lindberg, generalsekreterare i Sveriges olympiska kommitté (SOK), sade till TT på torsdagen att man inte kunde vänta många dagar till på beskedet om den statliga säkerhetsgarantin. Statsminister Stefan Löfven (S) sade att OS-frågan måste beredas väldigt noggrant "så att vi inte utsätter oss för några onödiga risker såväl ekonomiskt som säkerhetsmässigt".

När den svenska OS-kandidaturen för vinter-OS 2026 på fredagen höll sin stora presentation inför Internationella olympiska kommitténs (IOK) utvärderingskommission höll idrottsminister Amanda Lind ett anförande där hon sade att det vore spännande och inspirerande med ett OS i Sverige och lovade att ett svenskt OS skulle bli framgångsrikt.

I en kort intervju efteråt lovar hon att beredningen av säkerhetsgarantin ska vara klar i tid till den 12 april då den slutliga ansökan ska lämnas in.

TT: Vilka är de viktigaste frågorna för regeringen?

- Säkerhetsfrågorna, vi håller på och utreder och utvärderar detta nu, säger Lind.

Stockholms stad sade först nej till att ge sitt stöd till OS-kandidaturen och först i januari sade man ja till att hyra ut arenor och upplåta mark för ett OS-arrangemang. Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) pratar nu entusiastiskt om Sveriges goda förmåga att arrangera stora evenemang.

- Och vi i Stockholm är glada över att kunna förse OS med arenor och andra platser, säger hon i sitt anförande vid presentationen.

IOK:s utvärderingskommission har i veckan besökt de tänkta svenska värdorterna för vinter-OS 2026 – Stockholm, Åre och Falun. Enligt ordföranden i Sveriges olympiska kommitté (SOK), Mats Årjes, har kommissionen varit både imponerade och positivt inställda till det som visats upp.

De enda invändningar de haft har handlat om det som ännu saknas – en statlig säkerhetsgaranti.

- Såklart behöver de ha de delarna för att det här ska vara en så stark kandidatur som vi förtjänar och tror att det är och vi har stora förhoppningar om att det ska gå bra, säger Årjes.