Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexander Milosevic. Arkivbild.

Milosevic ser fram emot OS-utmaning

Alexander Milosevic missade fotbolls-EM på grund av skada. Nu får mittbacken chansen att göra sitt första – och troligen sista – OS. Och en möjlighet att lära känna en hel hoper fotbollskollegor som han inte hade så bra koll på tidigare.

När den tidigare AIK-backen, numera i turkiska Besiktas, kom in i landslaget för tre år sedan hade han noggrann kännedom om varenda lagkamrat. Nu, som en av tre överåriga medlemmar i OS-landslaget, hör han till de mer rutinerade spelarna. Och sedan förbundskaptenen Håkan Ericson fått nej tack från över femtio spelare är OS-landslaget inte riktigt det mest välkända lag som Sverige har ställt på benen i ett mästerskap.

- De flesta hade jag koll på, men visst är det några nya namn. Fast alla här i laget är bra spelare och det är därför de är här. I och med att vi alla pratar samma språk och delar många erfarenheter går det snabbt att lära känna varandra, säger Milosevic.

TT: Har ni gått omkring med namnskyltar eller lekt namnlekar?

- Haha, nä, och för mig hade det nog inte hjälpt, jag är jättedålig på namn. Men nu har vi varit med varandra i tre dagar, så nu sitter de flesta.

Skadeproblem

Efter fjolårets succé i U21-EM där Alexander Milosevic hjälpte till att hålla tätt i finalen mot Portugal, där Sverige tog guld efter straffar, har det gått tyngre. 24-åringen har dragits med skador som gjorde att han inte kunde vara med i sommarens EM-slutspel i Frankrike.

- Nu känns det väldigt kul och utmanande att få spela OS. Det är en unik grej som inte många svenska fotbollsspelare får uppleva.

På fredag väntar träningslandskamp mot likaledes OS-klara Sydkorea.

- Det blir ett bra test för oss för att se var vi står. Det har varit riktigt bra spel på träningen, men en match ger mer och blir också bra för att känna på värmen.

"Väldigt bra stämning"

Sverige spelar sina två första matcher i Manaus, beläget långt in i Amazonas regnskog. Prognosen utlovar en drygt 25-gradig värme, alltså några grader lägre än i Sverige när den senaste allsvenska omgången spelades i helgen. Men luftfuktigheten är hög och gör att svetten inte kyler kroppen lika effektivt.

- Jag vet inte så mycket om våra motståndare (Colombia, Nigeria och Japan), men det kommer att bli fysiskt. De är löpvilliga och mer vana vid värmen. Vi får göra det vi är bäst på, spela disciplinerat och taktiskt. Vi måste vara smarta, för det håller inte att köra järnet hela matchen.

- Det jag vet är att vi kommer att vara förberedda. Det är väldigt bra stämning i det här laget, precis som i U21-EM, och alla kommer att stötta varandra och ge allt för laget. Det kommer att bli kul.