Fotbollskanalen och TV4:s fotbollsjournalist Olof Lundh.
Fotbollskanalen och TV4:s fotbollsjournalist Olof Lundh.

Miljardaffär kan splittra svensk fotboll

Det nya tv-avtalet för allsvenskan och superettan är värt flera miljarder kronor. Fotbollsjournalisten Olof Lundh är tveksam till att organisationen Svensk elitfotboll överlever pengaregnet. "Miljarderna har en sådan sprängkraft", skriver han i sin nya bok.

ANNONS

För ett år sedan blev det klart att Discovery köpt tv-rättigheterna till allsvenskan och superettan mellan 2020 och 2025 för, enligt uppgift, mer än 3 miljarder kronor. Det är dubbelt så mycket pengar som det nuvarande avtalet med C More ger.

Pengarna ska fördelas enligt grundmodellen 75 procent till de allsvenska klubbarna och 25 procent till superettanklubbarna.

I sin nya bok "Allsvenskan enligt Lundh" skriver Olof Lundh att enligt hans uppgifter ska de fem storklubbarna AIK, Djurgården, Malmö FF, IFK Göteborg och Hammarby velat förändra fördelningsmodellen så att de allsvenska klubbarna ska få en större del av kakan.

ANNONS

- Det var ingen större dramatik i det där. Vi var några stycken som tyckte att det var dags att se över modellen och göra en utredning, att det var dags att titta på fördelningen när det så småningom kommer ett nytt tv-avtal, säger Djurgårdens vd Henrik Berggren till TT.

Frågan om att tillsätta en arbetsgrupp som skulle göra en utredning röstades dock ner.

- Vi får acceptera att majoriteten inte ville det, säger Berggren.

"Inte på tapeten"

Lundh skriver att det nya tv-avtalet sätter solidariteten mellan de allsvenska klubbarna och superettans klubbar på prov.

"Frågan är om Sef överlever det här. Jag tror inte att det ser likadant ut med 32 medlemmar i föreningen 2020 när det nya avtalet börjar gälla. Miljarderna har en sådan sprängkraft", skriver Lundh.

Svensk elitishockey har redan delat på sig i SHL och i hockeyallsvenskan. Att de allsvenska fotbollsklubbarna skulle dra sig ur Sef och bilda en egen förening, tror dock inte Sefs generalsekreterare Mats Enquist.

ANNONS

- Det känner jag inte alls är på tapeten. Vi har en del frågor som är knepiga, just nu är fördelningsfrågan den knepigaste, men hittills har vi hanterat det i väldigt god anda. Så någon risk för splittring tror jag inte en sekund på, säger Enquist till TT.

Inga motpoler

Enquist säger att frågan om hur pengarna ska fördelas är en "högst levande fråga", men att det inte finns två motpoler i allsvenskan och i superettan.

- Jag skulle snarare säga att det finns fyra-fem skikt av föreningar. De största klubbarna med Europaambitioner, sen ett gäng mellanklubbar som är ganska stabila i allsvenskan. Och sen har vi klubbar i allsvenskan som ligger i skiktet att man kan åka ner och upp. Och i superettan har man liknande fördelningar, säger han.

TT

Fakta: Fotbollens tv-avtal

TV4-gruppen och C More har sedan 1997 äger tv-rättigheterna till allsvenskan och superettan. Det pågående avtalet skrevs 2016 och gäller till och med. Enligt boken "Allsvenskan enligt Lundh" är avtalet värt 230 miljoner kronor per år.

I fjol skrevs ett nytt tv-avtal för de sex åren mellan 2020 och 2025, som enligt Olof Lundhs uppgifter ger Svensk elitfotboll 555 miljoner kronor att fördela mellan de allsvenska klubbarna och superettanklubbarna det första året. Ersättningen stiger sedan årligen med fem miljoner till 570 miljoner kronor de tre sista åren.

ANNONS