Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mikaela Shiffrin. Bild: PHILIPP BREM
Mikaela Shiffrin. Bild: PHILIPP BREM

Mikaela Shiffrin i tårar efter historiska segern

Efter pappans död i februari tävlade inte Mikaela Shiffrin på 300 dagar.
Under måndagen tog amerikanska skidåkerskan sin första seger sedan tragedin – hennes 67:e i världscupen totalt.
– Det är svårt att förklara hur jag känner just nu, säger hon enligt Eurosport.

25-åriga amerikanska alpina skidåkerskan Mikaela Shiffrin har haft ett tungt 2020. Inte nog med att flertalet tävlingar ställts in, så dog hennes pappa, Jeff, i februari. Jeff Shiffrin var med om en olycka och ådrog sig en förödande huvudskada. Han avled på sjukhuset vid 65 års ålder.

Beskedet tog hårt på Shiffrin, som inte tävlade på 300 dagar. Hon har tidigare berättat att hon haft problem med att hitta motivationen.

Under måndagen fick dock Shiffrin åter ställa sig högst upp på prispallen, då hon vann världscuptävlingen i storslalom i Courchevel, Frankrike. Efteråt var Shiffrin märkbart tagen.

– Det är svårt att förklara hur jag känner just nu. 95 procent av mig trodde inte att det här skulle vara möjligt, men en liten del av mig kände att det var dags. Det känns helt galet, säger hon till Eurosport.

Svensk ohotad etta

Vinsten var Shiffrins 67:e i världscupsammanhang totalt. Imponerande siffror, som innebär att hon tangerar österrikiske herråkaren Marcel Hirschers notering. För att bli den mest framgångsrika damåkaren någonsin har Shriffrin dock en bit upp till landsmaninnan Lindsey Vonns notering på 82 världscupsegrar.

Vem har då vunnit flest världscuptävlingar oavsett kön? Det är en svensk. Ingemar Stenmark är fortsatt ohotad på sina 86 vinster.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.