Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Midnight Hour skrällvann i regnet på Åbytravet

Regn, regn och ännu mera regn stod på menyn när Åby Stora Pris avgjordes på Åbytravet. Trots det svajiga vädret slöt publiken upp och fick se hästen Midnight Hour skrälla.

Åby Stora Pris är tillsammans med Olympiatravet årets stora höjdpunkt på Åbytravet. Loppet är en historiskt klassisk tävling och räknas som svensk travsports näst största tävling i historien. I sedvanlig ordning lockade tävlingen en hel del publik, trots att det inte bjöds på något vidare väder.

– Jag är alltid på trav. Jag är en riktig travnörd, säger Joakim Floryd från Säffle och fortsätter:

– Olympiatravet är annars min favorittävling här på Åbytravet men det är alltid trevligt att vara här. Jag hade dock hoppats på lite bättre väder.

"Det är första gången jag är på trav"

Det fanns också en del mer långväga gäster på plats. George Sammut från Malta fanns på plats under tävlingarna. Även han och hans maltesiska vänner hade hoppats på sol under dagen.

– Vi är i Sverige en stor grupp på 50 personer från Malta. Vi ska resa vidare till Norge imorgon. Det är första gången jag är på trav. Jag gillar det verkligen men jag gillar inte vädret lika bra, säger George.

Förväntningarna var höga när Åby Stora Pris skulle avgöras för 71:a gången i historien. Loppet, som är en klassisk tävling och räknas som svensk travsports näst största, bjöd på stor dramatik. Tävlingen skiljer sig något från vanliga travtävlingar. Det är ett så kallat heat-lopp där åtta hästar möts två gånger. I det första heatet vann Midnight Hour och kusken Iikka Nurmonen efter en väldigt stark avslutning.

Finske Nurmonen skrällvann

Hästen Muscle Hustle, som sågs som en av favoriterna inför tävlingen, galopperade i det första heatet men i det andra höll favoriten ledningen från start till mål. På grund av att det var två olika segrare i de båda loppen väntade ett skiljeheat. Inför finalen var åskådarna David Larsson och Ingemar Larsson eniga om vem som skulle vinna.

– Robert Bergh och Muscle Hustle kommer vinna.

Men de skulle inte få rätt. Midnight Hour stod för ytterligare en skräll i finalen när man slog favoriten Muscle Hustle. Midnight Hour med kusken Iikka Nurmonen tog kommandot från start i den rafflande duellen och släppte sedan aldrig greppet. Finske Nurmonen var märkbart rörd efter loppet.

– Det är en stor glädje. Jag fattar det fortfarande inte. Det är en otrolig känsla. Jag kan fortfarande inte fatta att jag har vunnit. Hästen svarade perfekt på upploppet när Robert försökte.

I och med segern i finalen inkasserade också Nurmonen 1,2 miljoner kronor i prispengar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.