Michael Jordan firar vinsten mot Portland Trail Blazers i finalserien 1991/1992.
Michael Jordan firar vinsten mot Portland Trail Blazers i finalserien 1991/1992. Bild: John Swart

Michael Jordan i "The Last Dance" ställer frågan – vad är en vinnarskalle?

I Netflix-dokumentären om Michael Jordans karriär ses basketlegenden slåss, bråka och mobba både lagkamrater och motståndare. Jordan porträtteras som den största av vinnarskallar, där ingenting får stå i vägen mot hans resa till framgång.
– När vinnarskallen knäcker racket kan det ses som charmigt, men den responsen får man bara om man vinner mycket, säger Fredrik Weibull, idrottspsykologisk rådgivare.

ANNONS
|

Det är kanske inte så konstigt att Netflix-dokumentären "The Last Dance", som blickar tillbaka över Michael Jordans liv och karriär, har varit en av sportens största snackisar i en tid där direktsändningar uteblivit.

1990-talets Chicago Bulls porträtteras i dokumentärens tio avsnitt som en av de mest dominanta dynastierna inom amerikansk sport. Ett lag som leddes av den ultimata vinnarskallen – Michael Jordan.

“När folk ser detta så kommer de att säga “Han var ingen trevlig kille, han kan ha varit en tyrann”. Det är du, för du har aldrig vunnit något. Jag ville vinna, men jag ville även att de(Jordans lagkamrater, reds.anm.) skulle vinna och vara en del av det.” - Michael Jordan i "The Last Dance"

Fredrik Weibull är idrottspsykologisk rådgivare och har bland annat skrivit boken "Träna tanken – en bok om mentala föreställningar i idrotten". Enligt honom är egenskaper och etiketter som vinnarskalle svårdefinierade.

– Jag tänker på någon med en stark vilja och motivation att vinna till ett högt pris, där förmågan finns att hantera stressade situationer och i dessa hitta sätt att vinna. Men det kan också vara en person som blir arg och frustrerad när det går som hen inte vill. Det är lite otydligt vad det innebär att vara vinnarskalle, definitionen varierar beroende på vem man frågar.

ANNONS

LÄS MER:Jordan om nya dokumentären: "Folk kommer inte förstå"

Vad innebär etiketter som vinnarskalle, dålig förlorare eller alfahane?

– Det finns flera problem i den etiketten, likt många andra etiketter. I medgång där man vinner mycket ifrågasätts inte vinnarskallen, men sätter du samma person i ett förlorande lag – är det fortfarande en vinnarskalle?

Mobbade och slogs med lagkamrater

I dokumentären medger flera av Michael Jordans lagkamrater att hans ledarskap bottnade i rädsla och fruktan. På träningarna fick lagkamraterna utstå verbala påhopp och i vissa fall mobbning. Fysiska dispyter förekom även, där bland annat ett slagsmål med guarden Steve Kerr diskuteras i ett av seriens avsnitt.

"Missförstå mig inte, han var ett rövhål och en idiot som gick över gränsen vid flera tillfällen. Men med tidens gång så tittar man tillbaka på vad han faktiskt försökte åstadkomma, och tänker "Jodå, han var en sjuhelsikes lagkamrat"." — Will Perdue i "The Last Dance", tidigare lagkamrat med Michael Jordan

Enligt Jordan själv var det en medveten strategi, allt i tron om att det skulle härda lagkamraterna inför slutspelsserierna, där motståndarlagen ofta anammade okonventionella taktiker för att försöka få världens bästa spelare och lag ur balans.

Var det omöjligt för Jordan att vara en schysst lagkamrat?

– Det beror på hur man definierar kamratskap och laganda utifrån Jordans förutsättningar. Jag är övertygad om att det är möjligt att kombinera höga krav med goda förutsättningar för att vara en bra lagkamrat, säger Kent Lindahl, idrottspsykologisk rådgivare till damernas landslag i basket.

LÄS MER:Jordans krav för att släppa succédokumentären

Utöver sin roll i landslaget så har Kent Lindahl en gedigen erfarenhet inom sporten. Han är före detta förbundskapten och tog som tränare för Nerike Basket fem SM-guld under en elvaårsperiod. Enligt Lindahl så handlar framgång inom elitidrott om främst två frågor som alla måste vara ense om – vad ska vi göra och vem ska göra vad?

ANNONS

– Alla lag bygger på ett fungerande samspel, och det samspelet fanns definitivt där. Uppgiftssammanhållningen, det vill säga viljan att vinna NBA-titlar och spela basket på en hög nivå, var oerhört stark i de Chicago Bulls-lagen.

Kent Lindahl beskriver basket som "den mest individuella lagbollsporten", vilket kan underlätta förståelsen för en karaktär som Michael Jordan och dennes form av aggressiva ledarskap. I sporter som basket och handboll, där enskilda spelare ibland kan stå för hälften av lagets poängskörd, blir stjärnans roll ofta väldigt annorlunda jämte resterande lagkamraters.

– Rollacceptansen är otroligt viktigt, där varje spelare måste vara beredd att fullt ut acceptera sin tilldelade roll. För att tolka det som kommer fram i serien så kanske det var så att inte alla tyckte om varandra. Men det fanns en acceptans i att deras olikheter var en styrka.

LÄS MER:Jordans lagkamrat: "Lögn, lögn, lögn"

Lindahl förklarar vidare hur speciell miljön inom elitidrott kan vara. Starka personligheter som umgås dygnet runt i en situation där insatsen är hög, tär ofta på både kommunikationen och relationerna sinsemellan.

– Där fanns ju för- och nackdelar med Jordans ledarskap, men det syns i avsnitten att ingen av hans lagkamrater hade velat vara utan framgångarna de upplevde under 1990-talet, säger Kent Lindahl.

ANNONS

Fredrik Weibull är inne på en liknande bana, där Jordans personliga framgångar kan vara förklaringen till att både lagkamraterna och allmänheten accepterade hans beteende.

– Det tycks ofta vara underhållande när någon går över gränsen. När vinnarskallen knäcker racket kan det ses som charmigt, men den responsen får man bara om man vinner mycket.

– Men det är problematiskt när superstjärnor går över gränsen. Det kan få Kalle, 17 år, att tro att det är okej att trycka ned sina lagkamrater och till och med att slå till någon i stridens hetta.

Fakta: Ett axplock av Michael Jordans rekord

Grundsäsongen

Flest säsonger med högst poängsnitt i ligan – 10 säsonger (15 säsonger totalt i NBA)

Flest matcher med mer än 30 poäng – 562 (1039 spelade matcher)

Äldsta spelaren att ha ligans högst poängsnitt – 35 år (säsongen 1997-1998)

Äldste spelaren att göra fler än 50 poäng i en match – 38 år (51 poäng mot New Orleans Hornets säsongen 2000-2001)

Flest säsonger i årets defensiva lag – nio säsonger

Enda förstaårsspelare att leda sitt lag i fyra statistiker – Ledde Chicago Bulls i poäng, returer, assist och steals(1985).

Enda spelare att leda ligan i poängsnitt samt vinna årets mest värdefulla spelare och årets defensiva spelare, under en och samma säsong(1988).

Enda spelare att vinna årets rookie(1985), årets defensiva spelare(1988), årets mest värdefulla spelare (1988, 1991-1992, 1996, 1998), all-star-matchens mest värdefulla spelare(1988, 1996, 1998) och finalseriens mest värdefulla spelare(1991-1993, 1996,1998).

Slog rekordet för flest vinster under en säsong – 72-10 (slogs av Golden State Warriors 2016)

Flest fouls i en period – sex (delas med andra då detta är maxantalet)

Slutspelet

Flest slutspelsserier med minst 40 poäng per match – 38 matcher

Flest matcher med minst 50 poäng – åtta matcher

Högst poängsnitt över hela karriären – 33,4 poäng per match

Enda spelare att göra minst 15 poäng i varje slutspelsmatch – 179 matcher

Finalserien

Högsta poängsnittet i en finalserie – 41 poäng per match (1992)

Ensam om att röstas fram till finalseriens bästa spelare i samtliga finalframträdanden. En titel han tog hem sex gånger.

Flest matcher med fler än 20 poäng – 35 matcher(närmast Jordan ligger Rick Barry med tio matcher)

Vinnarskallens ursprung

"The Last Dance" exemplifierar flera händelser där Jordans närmast övernaturliga mentala styrka hjälpte honom överkomma motgångar som få hade kunnat. En matförgiftning inför den femte matchen i finalserien 1997/1998 såg ut att kunna förstöra vinstchanserna för Chicago Bulls, men Michael Jordan samlade kraft och ledde sitt lag till seger med 38 poäng.

Finns det någon gemensam nämnare i drivkraften hos elitidrottare som når den absolut toppen?

– De drivkrafter och den motivation som krävs för att gå hela vägen, det tror jag många gånger kan spåras genom individens inlärningshistoria. Allt från föräldrarna och hemmet till det lokala samhället, skolgången, lärarna och tränarna, säger Kent Lindahl.

ANNONS

LÄS MER:Michael Jordans dotter Jasmines överraskande reaktion på "The Last Dance"

Lindahl pekar ut ett par faktorer i frågan om hur en ung Jordan utvecklade viljan att vinna. En familj som gav honom bra stöd och förutsättningar. En äldre bror som till början var duktigare, vilket sporrade Jordan i konkurrensen om pappans uppmärksamhet och beröm.

– Jordan måste ha känt i ung ålder att han var duktig, samtidigt som han fick tidigt möta motgångar. Han platsade bland annat inte i high school-laget och det är något som syns tydligt i serien när någon underskattade hans förmåga eller överskattade andra spelare.

– Det är här som elitidrottare är väldigt starka, och där många andra idrottare sållas bort. Det krävs skarpa tävlingsbeteenden på den högsta nivån, oavsett individens tankar och känslor.

“Det var så jag spelade spelet. Det var min mentalitet. Om du inte vill spela på det sättet, så spela inte.” Michael Jordan i "The Last Dance"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS