Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Michael Jordan gör en jättedonation till organisationer som jobbar för bland annat social rättvisa. Arkivbild. Bild: Marcio Jose Sanchez/AP

Michael Jordan donerar nästan en miljard

Under basketkarriären fick han kritik för att inte vara tillräckligt engagerad utanför planen.
Men nu donerar Michael Jordan nästan en miljard svenska kronor till kampen mot social och etnisk orättvisa.

Sammanlagt rör det sig om 100 miljoner dollar, motsvarande 915 miljoner kronor, som under tio år ska gå till olika organisationer som jobbar med rättvisefrågor. Donationen görs tillsammans med basketikonens varumärke i ljuset av de protester som blossat upp i USA efter att den 46-årige George Floyd dött till följd av ett polisingripande.

"Tills den genomgående rasism, som gör att vårt lands institutioner begår misstag, är helt utraderad kommer vi att jobba för att skydda och förbättra livet för svarta", skriver Jordan i ett uttalande.

Största donationen någonsin?

Jordan, som av många anses vara basketens störste spelare hittills, har tidigare fått kritik från olika håll då han ansetts vara för opolitisk utanför planen.

– Jag såg aldrig mig själv som en aktivist. Jag såg mig själv som en basketspelare, sade han själv i den uppmärksammade dokumentären "The Last Dance" som släpptes i våras.

– Var det själviskt? Kanske. Men det var där jag lade mitt fokus.

Hans förmögenhet sägs uppgå till drygt 19 miljarder svenska kronor och jättedonationen tros vara den största hittills från en idrottare till icke-vinstdrivande organisationer.

"Även om mycket har förändrat är det värsta fortfarande lika illa", skriver han i uttalandet.

Protester i alla delstater

Redan för några dagar sedan kablade Michael Jordan ut ett uttalande om att han stöttar alla som protesterar mot den ingrodda rasismen och våldet mot icke-vita i USA.

I samtliga av USA:s 50 delstater har stora demonstrationer hållits de senaste dagarna efter George Floyds död den 25:e maj. Flera stora stjärnor har engagerat sig i protesterna. Bland annat har golfstjärnan Tiger Woods och tennisspelaren Serena Williams uttryckt stöd.

"Jag har alltid haft stor respekt för vårt rättsväsende. De tränar mycket på att förstå hur, när och var de ska bruka våld. Den här chockerande tragedin gick tydligt över den gränsen", sade Tiger Woods i ett uttalande nyligen.