Chelseas danske försvarare Andreas Christensen gav Londonklubben ledningen hemma mot Malmö FF, som föll med 0–4. Bild: Adam Davy/AP/TT

MFF utskåpat i London – Chelsea vann med 4–0

Skillnaden mellan Sverige bästa lag och världstoppen är gigantisk. Det visade den regerande Champions League-mästare Chelsea med eftertryck hemma på Stamford Bridge mot Malmö FF. Skåningarna kördes över med 4–0 och har nu tre raka storförluster.

Malmö FF inledde årets Champions League-äventyr med två raka stjärnsmällar – först 0–3 hemma mot Juventus och sedan 0–4 borta mot Zenit S:t Petersburg.

Det värsta motståndet i grupp H var dock kvar att möta.

– Det är klart de har en fantastisk kvalité. Då ser man skillnaden på världsklass och oss i allsvenskan som tycker att vi är bra fotbollsspelare, säger lagkaptenen Anders Christiansen till C More.

– Det är klart att det är frustrerande, det är inte kul att förlora igen, tillägger han.

Värvat för tre miljarder

Drygt 39 000 åskådare på Stamford Bridge, varav cirka 800 MFF-supportrar fick se en ensidig historia.

När Malmö senast mötte Chelsea i 16-delsfinalen av Europa League i februari 2019 hängde skåningarna stundtals med hyfsat, men föll med 1–3 på bortaplan och 1–5 sammanlagt.

Sedan dess har Chelsea värvat spelare för över tre miljarder kronor och stundtals kändes det som att klasskillnaden var ungefär så stor denna kväll i London.

Klasskillnaden går även att utläsa på papperet. Chelseatränaren Thomas Tuchel sade inför matchen att han hade slitna och trötta stjärnor, men tysken sparade inte på krutet mot MFF.

Thiago Silva var tillbaka i backlinjen, på mitten startade Jorginho och N'Golo Kanté – och på topp mönstrades anfallsstjärnorna Romelu Lukaku och Timo Werner.

Två snabba mål

Då small det till nästan omgående bakom Johan Dahlin i MFF-målet. I den nionde minuten skickade dansken Andreas Christensen in ledningsmålet sedan han hållit sig kvar i offensivt straffområde efter en hörna.

Tolv minuter senare var nerven i matchen i praktiken borta. Då fick Chelsea en straff sedan mittbacken Lasse Nielsen kapat Lukaku i straffområdet. Belgaren skadade sig i situationen och direkt efter att han sett Jorginho utöka till 2–0 från elva meter byttes Lukaku ut.

Det var farligt nästan varje gång som Chelsea skickade in sina låga inlägg i straffområdet och ledningen kunde mycket väl ha varit större i paus, men Dahlin svarade för flera starka räddningar.

– De gör oss dåliga, om vi ska ha en chans måste vi topprestera. Vi blir stressade när vi inte får ha bollen så mycket, säger Anders Christiansen till C More.

Målkalaset fortsatte direkt efter pausvilan. I den 48:e minuten tappade MFF-anfallaren Antonio Colak bollen högt upp i banan och Callum Hudson-Odoi ställde om blixtsnabbt. Allt slutade med att inhopparen Kai Havertz – som sköt Chelsea till Champions League-titeln i våras – kunde chippa in 3–0 bakom Ismael Diawara, som ersatt Dahlin i MFF-målet i paus.

Ligger sist i gruppen

I den 55:e minuten satte Jorginho sitt andra mål för kvällen från straffpunkten efter att Eric Larsson vält omkull Antonio Rüdiger.

4–0 blev även slutresultatet och Malmö är sist i gruppen med noll poäng och 0–11 i målskillnad. Juventus leder gruppen på maximala nio poäng, Chelsea är tvåa på sex och Zenit står på tre poäng.

MFF möter Chelsea även i nästa omgång av Champions League. Den 2 november kommer Londonklubben till stadion i Malmö.

Fakta: Grupp H i Champions League

Resultat och kommande matcher i grupp H av Champions League:

14 september: Malmö FF–Juventus 0–3, Chelsea–Zenit S:t Petersburg 1–0.

29 september: Zenit–MFF 4–0, Juventus–Chelsea 1–0.

20 oktober: Chelsea–MFF 4–0, Zenit–Juventus 0–1.

2 november: MFF–Chelsea, Juventus–Zenit.

23 november: MFF–Zenit, Chelsea–Juventus.

8 december: Juventus–MFF, Zenit–Chelsea.

De två främsta går vidare till åttondelsfinal i CL – trean får möta en grupptvåa från Europa League i ett playoffmöte över två matcher om en plats i den turneringens 16-delsfinal. För gruppfyran är det slutspelat.