Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

FC Köpenhamns målvakt Karl-Johan Johnsson och tränaren Ståle Solbakken. Bild: Liselotte Sabroe/TT

MFF tillbaka på Parken – efter 14 års väntan

För första gången på 14 år ställs Malmö FF mot FC Köpenhamn på Parken i kväll.
I potten: En biljett till Europa League-slutspelet – och prestige.
– Det blir en av de mäktigare matcherna jag kommer att spela under min karriär, säger Karl-Johan Johnsson, målvakt i FC Köpenhamn.

Mellan Stadion i Malmö och Parken i Köpenhamn skiljer bara drygt fyra mil. Ingen bortamatch – allsvenskan inkluderat – har legat så nära hemmaplan som den som väntar på torsdagskvällen för Malmö FF.

Europa League-mötet innebär MFF:s första match på Parken sedan 2005. Där väntar en match av derbykaraktär.

– Det blir inte svårt att hitta motivationen inför det här. Det kommer att bli en mäktig match, en av de mäktigare jag kommer att spela under min karriär. Jag ser verkligen fram emot det, säger Köpenhamns svenske målvakt Karl-Johan Johnsson.

MFF lär behöva vinna

FC Köpenhamn toppar gruppen med en match kvar att spela, Malmö FF skuggar en poäng bakom. Men allt avgörs i den sista omgången.

Om Dynamo Kiev vinner sin match mot Lugano måste MFF vinna för att nå slutspel. För danskarna räcker det med en poäng.

– Jag tror att de försöker vinna matchen precis som vi kommer att göra. De leder gruppen och vi har allt att vinna, de har allt att förlora, säger MFF-tränaren Uwe Rösler.

Efter att ha spelat 1–1 på Stadion i oktober väntar sig Pierre Bengtsson en annorlunda returmatch.

– Det är inte så ofta vi spelar inför ett fullsatt Parken. Det ger en speciell stämning och det kommer ni att få se. För oss som spelar i FCK uppstår alltid stora minnen när vi spelar Europafotboll här, säger den svenske landslagsbacken.

"Extra mycket prestige"

Både MFF och Köpenhamn har varit de mest framgångsrika lagen i sina respektive ligor under 2010-talet. Malmö har tagit fem SM-guld under den perioden, och Köpenhamn har vunnit den danska ligan sju gånger.

– Jag tycker att Köpenhamn har legat snäppet över Malmö, även om de också har gjort det bra. Men sett till storleken på klubben och ekonomi tror jag FCK ligger snäppet över, säger Bengtsson.

När Köpenhamns tränare Ståle Solbakken får frågan om matchen avgör vilket lag som är bäst i Norden svarar han med ett leende:

– Det står väl mellan Djurgården och Midtjylland?

– Jag vill inte säga att en match avgör vilket lag som är bäst i Norden. Men att det ligger extra mycket prestige i den här matchen håller jag med om.

David Carlsson/TT

FC Köpenhamn

2010: Etta

2011: Etta

2012: Tvåa

2013: Etta

2014: Etta

2015: Tvåa

2016: Etta

2017: Etta

2018: Fyra

2019: Etta

Malmö FF

2010: Etta

2011: Fyra

2012: Trea

2013: Etta

2014: Etta

2015: Femma

2016: Etta

2017: Etta

2018: Trea

2019: Tvåa