Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT
Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT

Meraf Bahta tar timeout

Meraf Bahta tar timeout från allt tävlande efter dopingkommissionens besked. Nu berättar hon om beslutet i ett pressmeddelande. "Det här är ett svårt läge för mig. Därför känner jag att jag behöver få lite lugn och ro", säger Bahta.

I pressmeddelandet står det att beslutet om att ta timeout är i samråd med Svenska Friidrottsförbundet. Detta efter att dopingkommissionen anmält henne till dopingnämnden. Meraf Bahta misstänkts för dopningsbrott efter tre missar på ett år i det så kallade vistelserapporteringssystemet. Riksidrottsförbundets dopingkommission har nu valt att lämna vidare ärendet till dopingnämnden för bestraffning. Dopingkommissionen yrkar på ett års avstängning.

LÄS MER: Bahta-fallet går vidare – riskerar avstängning

LÄS MER: Det händer nu i Bahta-fallet

Meraf Bahtas extrapappa Ulf Björklund berättar för GP om beslutet att ta timeout:

– Det är för att det det ska bli lugnt som man rekommenderar en timeout, dessutom är det en lämplig period på säsongen.

Bahta tävlade så sent som igår i en stor terrängtävling och skulle egentligen tävla en gång till.

– Så formen är det inget fel på, säger Björklund.

"Löpning är mitt liv"

Han berättar vidare att de fortfarande tror att Bahta kommer bli frikänd från misstankarna om dopningsbrott, men att man inte vill gå händelserna i förväg.

– Vi kommer ha ett möte med dopingnämnden i Stockholm med vår advokat och då kan vi få berätta exakt hur det gått till och vad som är rätt och fel. Det är så mycket som talar för att hon blir helt frikänd. Hon är helt oskyldig.

GP har ringt Meraf Bahta för en kommentar men inte fått något svar. Björklund berättar hur hon mår:

– Egentligen vill hon bara berätta för alla människor på gator och torg att hon inte gjort något. Den inställningen har hon.

I pressmeddelandet säger Bahta:

"Jag blev såklart besviken över beskedet men har inte gett upp hoppet om att bli frikänd. Min löpning är mitt liv och det här är ett svårt läge för mig. Därför känner jag att jag behöver få lite lugn och ro omkring mig och väljer därför att ta en timeout från tävlandet för att samla energi, fokusera på min träning och umgås med familj och vänner" säger Meraf Bahta i pressmeddelandet.

Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson menar att det är ett klokt beslut.

– I och med att vi nu vet att dopingkommission efter mycket betänkande valt att ta ärendet vidare till dopingnämnden med förslag om bestraffning så har det kommit i ett annat läge. Då tycker vi att det är rimligt att inte tävla för stunden.

Har ni uppmanat henne att ta timeout?

– Vi har diskuterat tillsammans med henne och hennes närmaste omgivning och kommit fram till det här gemensamt.

Svenska friidrottsförbundet uttryckte tidigt en förhoppning om att Meraf Bahta skulle frias, eftersom man menade att det fanns omständigheter som gjorde att hennes fall var speciellt. Men efter en lång utredning har alltså dopingkommissionen kommit fram till att de tre prickarna inte går att förklara bort, och därmed anser man att Meraf Bahta ska stängas av.

– Vi tyckte i somras att det fanns goda grunder att lämna in ett antal yttranden, och i någon mening kan man ju säga att dopningskommissionen valde att hantera de här yttrandena. Man valde ju att inte yrka på 24 månader, utan drog ner det till tolv månader. Så i någon mening har man markerat lite grann, säger Stefan Olsson.

Ett huvudbry för förbundet är nu Friidrottsgalan, där Meraf Bahta är nominerad efter sitt EM-brons – som hon vann samtidigt som hon utreddes för dopningsbrott.

– Det håller vi på att diskutera nu och vi kommer att hantera det under de närmaste dagarna. Vi kommer med ett besked i god tid innan galan, säger Olsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.