Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT
Bild: VEGARD WIVESTAD GRØTT

Meraf Bahta stryker sig från 5 000 meter

Meraf Bahta utreds för brott mot dopningsreglerna men får ändå tävla under EM. Hon tog brons på 10 000 meter men stryker sig nu från 5 000 meter, det meddelar Svenska friidrottsförbundet.

Inför EM i Berlin handlade snacket om Meraf Bahta inte om medaljchanserna utan att hon utreds för brott mot dopningsreglerna. Detta för att hon misslyckats med vistelserapporteringen och fått tre prickar under tolv månader.

LÄS MER: "Skadan är redan skedd"

Trots utredningen lät Svenska friidrottsförbundet Bahta tävla under mästerskapet och hon ställde upp på 10 000 meter - där hon sprang hem ett brons, en medalj hon kan få lämna tillbaka om hon döms för brott mot dopningsreglerna.

Bahta skulle även sprungit 5 000 meter under söndagen men har nu valt att stryka sig från loppet, det meddelar Svenska friidrottsförbundet under lördagen.

LÄS MER: Så går utredningen om Bahta vidare

Enligt förbundet beror det på att hon upplevt press i och med situationen som råder och den uppmärksamhet det fått i media - vilket gör att hon inte orkar ställa upp utan istället åker hem för att vila.

– Jag hoppas att media visar Meraf respekt och låter henne invänta kommande beslut. Hon har upplevt en enorm press som tagit hårt på henne, allt sedan den här situationen inträffade och det blev ännu tuffare då den blev medial, säger förbundskapten Karin Torneklint i ett pressmeddelande.

Inför mästerskapet sågs 5 000 meter som Bahtas största medaljchans. Hon har sedan tidigare ett EM-guld från 2014 och ett EM-silver från 2016 på distansen.

Skulle Meraf Bahta dömas för brott mot dopningsreglerna riskerar hon upp till två års avstängning.

Bakgrund: Bahta-fallet

Den 26 juli avslöjade Aftonbladet att Meraf Bahta har tre missar i vistelserapporteringssystemet de senaste tolv månaderna och därför är misstänkt för brott mot antidopningsreglerna.

Förbundet skickade in en begäran om omprövning till dopningskommissionen. I begäran angavs personliga skäl, till exempel kopplade till läs- och skrivsvårigheter och olyckliga sjukdomsfall, samt administrativa skäl, såsom inloggningsproblem och kompletterande rapportering via mejl.

Jurister vid Riksidrottsförbundets dopningskommission har tittat på fallet men beslutat att hennes tre missar kvarstår.

Fallet ligger nu hos Riksidrottsförbundets (RF) dopningskommission som vid sitt nästa möte den 17 augusti behandlar ärendet och tar beslut att antingen fria, det vill säga ta bort någon/några/alla missarna, eller lämna över ärendet till RF:s dopningsnämnd som utdelar eventuellt straff. Bahta riskerar upp till två års avstängning.

(TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.