Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Meraf Bahta enkelt till semifinal

Meraf Bahta är i semifinal på 1 500 meter vid OS i Rio. Efter att ha legat långt bak i klungan kämpade hon sig upp och sprang in som femma i försöksheatet. - Jag tänker inte på placeringarna så mycket. Det viktigaste är på söndag, säger hon.

Meraf Bahta föll långt bak tidigt i det tredje och sista försöksheatet på 1 500 meter. Med drygt ett varv kvar försökte hon förbättra sin position genom att gå om på ytterkanten. Hon avancerade några placeringar men gled bak igen. 

- Jag ville ta mig fram men ville inte tvinga kroppen att stressa utan ta det lugnt. Jag ville inte in och knuffas, säger Meraf Bahta i Viasats sändning.

Automatiskt vidare

Svenskan, som är känd för sin spurt, tog sig upp till femteplats på tiden 4.06,92. Hon blev därmed en av de sex första som automatiskt gick vidare till semifinal. 

27-åringen bestämde sig sent för att ställa upp i 1 500 meter, och inte 5 000 meter. På den senare sträckan har hon bland annat ett EM-guld från 2014 och ett EM-silver som hon tog så sent som för några veckor sedan.

- 1 500 är mer jobbigare men roligast. Jag är tolva på världsrankingen och på 5 000 är jag på 20:e plats i år. Då är 1 500 bättre. Jag är med i loppet och kan ta en bra plats, säger hon till Viasat.

Meref Bahta har dragits med skadeproblem och haft en strulande häl, men det var ingenting som syntes i loppet. Till Radiosporten säger hon att hon har känt sig förkyld.

- Formen är bra, men jag började bli förkyld igår, jag hade ont i huvdet före loppet. Men det är lugnt, jag sparar kraften till semifinalen på söndag.

Kan inte springa 5 000

I och med avancemanget kommer det vara omöjligt för henne att även starta i 5 000 metersförsöken, trots att hon är anmäld. Sträckorna är placerade i programmet så de i princip inte går att kombinera. 

Kungälvbon, tävlande för Hälle IF, är tolva i världen i år på 1 500 meter där hon sprungit in på 4.02,62 som snabbast i år. Hennes tid var den sjunde snabbaste i försöken. Snabbast av alla var etiopiskan Dawit Seyaum, som vann Bahtas heat på 4.05,33.

Hon är nöjd med att ha gjort entré i spelen.

- Äntligen. Jag drömmer om att springa OS hela tiden, säger Meraf Bahta.

Meraf Bahta springer semifinal klockan 02.30 på måndag svensk tid, söndag kväll lokal tid. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.