Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Alisson växte, både kroppsligt och fotbollsmässigt, och skulle sedan bli världens genom tiderna dyraste fotbollsmålvakt. Arkivbild.

Mentorn räddade Alissons karriär

Karriären räddades av en mentor som övertalade Alissons föräldrar att låta honom fortsätta med fotbollen. Nu är Liverpools rekordvärvning redo för Premier League-debut.

Det kostade 75 miljoner euro, motsvarande knappt 770 miljoner svenska kronor, för Liverpool att säkra 25-årige Alissons tjänster mellan stolparna.

Det gjorde honom till världens dyraste målvakt, ett rekord som nu väntas slås av Kepa Arrizabalaga som är allt närmare en flytt från Athletic Bilbao till Chelsea för 820 miljoner kronor.

Alisson hade knappast varit i Liverpool i dag om det inte vore för Daniel Pavan.

Pavan var mentor och målvaktstränare åt den då tonårige Alisson när han kom till brasilianska Internacional och skulle få en viktig roll i Alissons utveckling.

För kort som ung

I en intervju med The Sun berättar Pavan att det var han som övertalade Alissons föräldrar att låta sonen fortsätta med fotbollen.

- En dag kom hans föräldrar till mig och berättade att de inte såg en framtid för honom som fotbollsspelare och att de ville ta ut honom ur klubben. De trodde att han snarare hade en akademisk framtid och att han borde sluta, säger Pavan.

Anledningen var Alissons sena växt samt fallenhet för sötsaker, som innebar att han var kortare, och lite kraftigare, än sina konkurrenter. Att han var för kort var ofta en anledning till att han bänkades till förmån för andra, gängligare, burväktare.

Pavan lyckades dock övertala föräldrarna att det fortfarande fanns utrymme för Alisson att växa, både kroppsligt på höjden och fotbollsmässigt.

Vill växa mer

I dag, 1,93 meter lång, är Alisson ett levande bevis på att Pavan fick rätt. Bara under året efter att hans föräldrar hade övertalats så växte han närmare två decimeter.

Och mellan stolparna har han frodats. Efter över 100 matcher för Internacional var nästa anhalt Italien och Roma. Två år och ett VM-slutspel med Brasilien senare så var rekordövergången till Liverpool ett faktum.

En chans för honom att växa ytterligare.

- Jag tror att detta kommer att addera enormt mycket till min utveckling som målvakt. Och på så sätt kan jag addera något till laget för att det ska växa sig ännu starkare. För det är en enorm klubb, säger Alisson till Liverpools webbplats inför söndagens Premier League-premiär mot West Ham.