Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Mentaliteten i det här laget är så jäkla bra"

Fyra matcher avklarade och snart dags för den femte. Då lägger landslaget full fokus på återhämtningen.
– Vi sporrar varandra i laget, säger Ludwig Augustinsson.

De flesta trodde att det skulle bli tre matcher i Ryssland för det svenska landslaget och att det handlade om att ta andraplatsen i gruppen efter Tyskland. Men Janne Anderssons landslag har överraskat många och vann inte bara gruppen.

Sverige slog dessutom ut Schweiz i åttondelsfinalen och nu väntar England i kvartsfinalen.

– Det är klart att om man ser till den trupp som vi har, vilka spelare vi har och om man jämför med andra trupper så är det ganska otroligt att vi har tagit oss så här långt. Det håller nog alla med om, säger Marcus Berg och fortsätter.

– Det är inte bara tur utan nu får vi försöka vara kvar i den här bubblan och försöka släppa allt runt omkring. De andra lagen kanske kollar på våra namn och var vi spelar och det smäller inte så högt … men jag tror ändå att de har respekt för oss vad vi har presterat.

Hur är det med orken efter fyra matchen?

– Det sliter och det är tufft! Mot Mexiko stod vi upp och höll i bollen bättre men mot Tyskland och Schweiz blev det ganska mycket spring för oss. Men det är inget som tar bort vår energi inför nästa match.

Just återhämtningen blir extra viktig för de svenska spelarna som fått springa mycket utan boll i sina matcher. En som vet hur viktigt det är med just återhämtning och aldrig gör något halvhjärtat är Ludwig Augustinsson.

– Mentaliteten i det här laget är så jäkla bra. Nu är det återhämtning som gäller och det är match på lördag och folk kommer sitta i maskiner och ta hand om kropparna samtidigt som vi kommer njuta lite också, säger han.

Du gillar ju att köra kompressionsbyxor, varför?

– De trycker upp blodet så att man får en genomströmning och alla kommer köra det under flygresorna. Vi sporrar varandra i laget till att göra det och till att slå personbästa även i återhämtningen, som Janne brukar säga.

Försök förklara grejen med det här landslaget?

– Vi försöker att göra allting rätt och vi är noga med att gå igenom alla detaljer inför matcherna. Det kan vara de minsta detaljerna som blir så viktiga. Saker som att ställa en frisparksmur och att inte släppa något hål mellan spelarna. Att inte hoppa för högt så att de kan skjuta under muren. Det kan vara små, små detaljer men vi tummar inte på någonting. Varken när det gäller spelet eller återhämtning. Ingen fuskar en meter i defensiven och alla tar jobbet.

– Vi gör verkligen allt vi kan på alla plan och det är det som har gjort att vi har tagit oss hit. Man tjänar några procent här och där och jag tror verkligen att det är tack vare de här grejerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.