Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Roger Melin träffar Leksandstruppen för första gången efter att ha tackat ja till att ta över dalaklubben.

Melin: "Se mig inte som någon frälsare"

Det var Roger Melins kommentar efter första passet som tränare för krislaget Leksand – efter över ett års frånvaro från ishockeyn.

Samtidigt vill den nye tränaren inte spekulera när klubben är tillbaks i SHL:

- Att sätta ett konkret mål i det här läget är svårt. Det får ta den tid det tar, säger Melin.

Det gick fort när Roger Melin tog över som tränare i Leksand, ett lag som förlorat nio hockeyallsvenska matcher i rad, efter sparkade Leif Carlsson.

Bara cirka 15 timmar efter att han tackade ja till jobbet som tränare för klubben stod Roger Melin framför spelarna och höll sitt första tal:

- Jag sa till dem att inte se mig som någon frälsare. Nu är det upp till spelarna att ta ansvar för sin egen situation och utveckling. Det är inte jag som ska spela på isen. Det är killarna som måste ta ansvar. Då måste det brinna inom varje spelare.

Roger Melin fortsätter:

- Jag förklarade också att jag kan skapa trygghet och motivera till en ännu bättre situation.

Okoncentrerade

Efter den första träningen klagade Roger Melin på lite slarvigt passningsspel.

- De var väl lite okoncentrerade och ville visa upp sig inför sin nye tränare. Det saknades också lite självförtroende. Men kan vi bara höja noggrannheten och kvalitén så blir detta bra. Vi gick också igenom några smådetaljer som spelvändningar och försvarsspel.

Martin Karlsson, lagkapten i Leksand, var nöjd med passet:

- Visst var det blandade känslor när någon lämnar gruppen, men så är branschen. Nu var det bra med en ny röst som skapar positiv energi. Det märktes också på träningen då alla var mer alerta och mer på spänn. Det här blir bra.

Hur bra tränare?

Samtidigt undrar många i Leksand hur bra Roger Melin är i dag som tränare?

Roger Melin har inte varit i kontakt med ishockeyn på ett år och fyra månader sedan han fick sparken i Brynäs efter åtta matcher. Ett avsked som fortfarande gör honom bitter. I fjol såg han inte en match i Gavlerinken. I år har han sett sex matcher live.

- Kunskapsmässigt som tränare har jag mått bra av det här avbrottet. Jag har sett hockey på tv och studerat utvecklingen från ett annat perspektiv. Det har gett mig mer än att bara stå i båset och vara i smeten, säger Roger Melin:

- I dag är jag också mycket mer motiverad. Annat var det förra hösten. Då var jag less på allting efter hur jag blivit behandlad i Brynäs. Jag funderade på att sluta som tränare. Men lusten kom tillbaka. Jag tackade visserligen nej till några förfrågningar. Men när Leksand ringde kändes det så rätt. Flera av mina barndomsidoler hänger ju på väggen i den här arenan.

TT: Ändå kommer du till en klubb som gjort sig känd för att har kort tålamod och snabbt sparka tränare. Är du orolig?

- Nej, inte orolig. Men jag gillar inte klubbar sparkar tränare som en lösning. Man ska jobba med människor i problemen för att hitta lösningar. Nu är jag en långsiktig lösning för Leksand. För mig var det inte aktuellt att bara komma i fyra månader. Därför skrev jag ett kontrakt även för nästa år.

TT: När kommer Melin-effekten för Leksand?

- Jag tror inte på några effekter. Det är långsiktigt hårt jobb som ger resultat. Sedan kan vi hoppas att det vänder snart för Leksand.

I samband med tisdagens träning kom ett positivt besked. Den långtidsskadade backen Calle Själin är tillbaka för match mot Almtuna på annandag jul.