Charlotta Fougberg under Lidingöloppet i september.
Charlotta Fougberg under Lidingöloppet i september.

Medaljregn över Göteborg i terräng-SM

Aldrig förr har Göteborgslöparna varit så framgångsrika i terräng-SM som i helgen. På damernas 8000 meter gick alla medaljer till Göteborgare. – Det är en fantastisk framgång för friidrotten i Göteborg, säger Johan Wettergren.

ANNONS
|

Det regnade SM-medaljer över Göteborg med omnejd i helgen när terräng-SM avgjordes i Västerås. Allra bäst gick det för de kvinnliga seniorerna på 8000 meter där fem av de sex främsta och alla medaljerna gick till löpare från Göteborgsområdet. Vann gjorde Charlotta Fougberg, från Ullevi FK, före Ronja Fjellner, Örgryte IS och Sara Holmgren från Sävedalens AIK.

– Det är kul att det är flera föreningar och idrottare från flera träningsgrupper som lyckas. Det är just så vi har byggt upp det, med samverkan och samarbete, säger Johan Wettergren som är grenutvecklingsansvarig för medel- och långdistans i Göteborg.

En stor del i framgången tillskriver han det projekt som Göteborgs Friidrottsförbund startade 2010 för att utveckla just lång och medeldistans.

ANNONS

– Att vi nu har engagerade tränare som jobbar tillsammans, det gör att våra aktiva är kunnigare och att de kan träna tillsammans. Självklart handlar det också om individerna, men miljön vi skapat är en bidragande faktor.

Totalt blev det tio Göteborgare på prispallarna i de olika klasserna, däribland silver till Suldan Hassan från Ullevi FK på 4000 meter på seniorsidan, men även på juniorsidan blev det medaljer. För de yngre betyder det också en hel del att ha förebilder som Charlotta Fougberg (EM-silver 2014 på 3000 meter hinder) och Lovisa Lindh (EM-brons 2016 på 800 meter).

– De båda är med när vi tränar gemensamt på lördagar i Skatås. Det är klart att det ger en sporre för de andra tjejerna när de känner att de kan hänga med dem och för juniorerna som får mäta sig med världseliten, säger Wettergren.

Från och med första oktober kommer Göteborg också att bli bas för prestationscentrum för medel och långdistans i friidrottssverige.

– Det är ett bevis på att vi har en bra organisation och har nått idrottsliga framgångar. Det stärker vår verksamhet här, men bidrar också förhoppningsvis till övriga Sverige.

ANNONS