Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kim Andersson, som gjorde sitt första mästerskap redan 2003, är redo för fredagens VM-premiär mot Egypten.

Medaljjakt i Anderssons tolfte mästerskap

Det har gått 16 år sedan VM-debuten. Nu ger sig Kim Andersson ut på ny jakt efter en medalj som han fortfarande inte har.

Kim Andersson mästerskapsdebuterade 2003, i det sista världsmästerskapet under "Bengan Boys"-eran. Året innan hade Sverige tagit EM-guld, men i VM hamnade Sverige bara på 13:e plats. Ystadpågen hade kommit till ett landslag på nedgång och i dag – efter totalt elva VM, EM och OS – är silvret från de olympiska spelen i London 2012 den enda mästerskapsmedaljen i Kim Anderssons prisskåp.

Att Sverige ser ut att kunna vara på väg emot en ny storhetstid var en av lockelserna när Andersson valde att göra comeback i Blågult ännu en gång.

- Det är klart att det var ett spännande moment, spelarna som är här har visat en oerhörd potential. Och jag har inte haft förmånen att spela så många mästerskap där läget har varit att vi spelar om guldet. Det har snarare varit tvärtom – missräkningar där vi har underpresterat eller resultaten inte har gått dit man har velat, säger högernian.

Premiär mot Egypten

Fredagens VM-premiär mot Egypten i Köpenhamn blir Kim Anderssons 230:e landskamp. Andersson visade glimtar av sitt breda handbollsregister i det första av genrepen mot Ryssland, men gjorde en desto blekare insats i det andra mötet. Det mesta tyder på att stjärnan inleder på bänken och att Albin Lagergren startar som högernia, i så fall inga konstigheter för Andersson.

- Det är klart att jag ser Albin som etta. Han har varit en av de bärande spelarna i de senaste mästerskapen och det är inte så att jag kommer hit och säger "titta på mitt cv, kolla vad jag har gjort". Absolut inte. Jag är realist, samtidigt som jag inte ber om ursäkt för att jag är här, säger han.

Sverige har guldtippats

EM-silvret förra året och comebackerna från Andersson, Kim Ekdahl Du Rietz och Andreas Nilsson har skruvat upp förväntningarna på Sverige. SVT:s handbollsexpert Magnus Grahn har till exempel tippat att Sverige vinner VM-guld, men Kim Andersson är inte sen att räkna upp flera tuffa konkurrenter.

- Danmark på hemmaplan, Tyskland också på hemmaplan... Med stödet i ryggen kan de bli hur bra som helst. Frankrike och Spanien rankar jag också högt, det är de fyra som jag ser som de största konkurrenterna på rak arm, säger han.

- Så det blir inte någon lätt uppgift. Men om vi kan få vårt spel att funka finns tillräckligt med kvaliteter för att göra de andra lagen nervösa. Jag tror att det här kan bli jäkligt bra.