Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

800-meterslöparen Andreas Kramer är klar för semifinal.

Medaljhoppet Kramer till semifinal

Andreas Kramer är Sveriges stora medaljhopp i inomhus-EM i Glasgow. Nu har 800-meterslöparen tagit första steget mot en final. Han är klar för semifinal.

21-åringen, som är europaetta på distansen, vann sitt heat på tiden 1.48,67 – och säkrade därmed en semifinalplats.

- Jag visste att det kunde bli ett sånt här lopp, men jag ville inte slösa krafter på att försvara förstaplatsen, säger Kramer som låg trea ända in på upploppet.

- Men jag hade kanske kunnat spara mig själv lite spänning och ha gått lite tidigare, men jag hann om så jag är nöjd.

"Viktigt"

Han säger att det var viktigt att vinna heatet.

- I dag var det viktigt, för hade jag varit trea hade jag nog inte varit vidare.

Tvåan Filip Snejdr, Tjeckien, var inte långt efter svensken och slutade på andraplats på tiden 1.48,71.

Erica Kinsey var den enda av de tre svenska höjdhopparna som gick till final. Bianca Salming rev ur sig på 1,89 och Sofie Skoog på 1,93. Kinsey klarade personbästa 1,93 i andra försöket.

- Det var ett tufft kval, det tuffaste jag gjort. Jag trodde att det skulle krävas 1,93, för det är nog det tuffaste startfältet jag tävlat mot, säger Kinsey.

- Jag känner mig fortfarande helt skakig för att det var så tufft.

Hon höll på att riva ut sig på 1,89 där hon klarade först i tredje försöket.

- Jag kände mig i sån bra form. Det är det värsta när man känner att man är i form men inte har tajmingen. Då vill man bara bevisa och sätta hoppen. Så att sätta det sista, jag är så glad, äntligen är jag tillbaka på höjderna.

Blev bättre och bättre

Melker Svärd Jacobsson är den näst högst rankade i stavhopp i EM efter att ha persat på 5,82 i vinter. I kvalet gick 25-åringen till final genom att sätta det andra hoppet på 5,70.

- Det blev lite fler hopp än jag hade tänkt från början, men det är så det är. Det kändes bättre och bättre genom tävlingen och de två sista hoppen var de bästa, säger han.

Kulstötaren Fanny Roos tog den åttonde och sista platsen till finalen – och det var väl allt hon var nöjd med.

- Jag hoppades att stöta längre men det var topp åtta som gällde för att komma till finalen och det gjorde jag, säger Roos.

- Det är en ny tävling på söndag. Jag har koll på vad jag ska göra till finalen, ta det lugnt och sätta tekniken. Då blir det långt.

Yolanda Ngarambe, som inte gick vidare från kvalet på 1 500 meter, slutade på 14:e plats och Lisa Havell blev sist på 16:e i direktfinalen på 3 000 meter.

Loppet handlade dock mest om brittiska Laura Muirs uppvisning. På sista varvet ökade 25-åringen tempot, drog ifrån Konstanze Klosterhalfen, Tyskland, och vann på tiden 8.30,61.