Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Medaljhopp avstår brottnings-EM

Ingen Sofia Mattsson och ingen Zakarias Tallroth. De stora svenska brottarstjärnorna satsar allt på VM och står över EM i Novi Sad.

Landslagsledningen har tagit ut den svenska truppen till brottnings-EM i Novi Sad, Serbien, 30 april–8 maj.

Målsättningen är att samla medaljer men några av de största stjärnorna stannar hemma.

Sofia Mattsson, med elva mästerskapsmedaljer varav tre EM-guld, väljer att satsa på uppbyggnadsträning inför sommarens stora mål: VM i Paris i augusti. Mattsson, som tog OS-brons i Rio de Janeiro förra året, har tävlat flitigt i vinter och behöver en lugnare period.

- Det är inga skador eller så men hon är lite småsliten. Hela OS-året var tufft och hennes tankar är inriktade på VM, säger förbundskaptenen Sara Eriksson Dikanda.

Jenny Fransson, också hon bronsmedaljör i Rio, är med i EM-truppen liksom de två övriga dambrottarna i OS: Johanna Mattsson och Henna Johansson.

- Vi hoppas på ett par medaljer. Alla har goda chanser men det hänger på dagsform och om de är skadefria, säger Eriksson Dikanda.

Osäker landslagsframtid

I herrtruppen saknas Johan Eurén, Zakarias Berg och Zakarias Tallroth.

Eurén, som tog OS-brons i London 2012, har fortfarande inte bestämt sig om han ska satsa vidare på landslaget.

- Han laddar om batterierna. Han var med på SM och det är klart att vi hoppas att han hittar motivationen för att brottas i den yppersta världseliten igen, säger Svenska Brottningsförbundets sportchef Jonas Lagerkvist.

Välförtjänt vila

Berg vilar efter en intensiv tävlingsperiod. 21-åringen tog JVM-brons i januari och guld i U23-EM i början av april.

Tallroth, VM-bronsmedaljör i Las Vegas 2015, har genomgått två operationer men är på väg tillbaka. Han förklarar beslutet att avstå EM på sin blogg:

"I samråd med förbundskapten (Zigmunds Jansons) har jag valt att i stället åka till Litauen för att bedriva lite tyngre träning då målet är VM i augusti".