Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

MEDALJGLÄDJE: OS-brons för Fransson

Jenny Fransson fixade ett historiskt OS-brons till Sverige efter en spännande avslutning i matchen mot Dorothy Yeats i 69-kilosklassen. - Jag har förlorat tre bronsmatcher på VM - äntligen, säger hon till TT.

Jenny Fransson fick en pangstart på OS när hon besegrade norskan Signe Marie Fidge Store med klara 9-0. Och i kvartsfinalen fortsatte framgångarna när Fransson enkelt kunde utmanövrera tyskan Aline Focken med 9-1, efter en taktiskt väl genomförd match.

Men i semifinalen skulle det ta stopp, då japanskan Sara Dosho blev för svår. Efter en jämn match, som Fransson inledde starkt och ledde med 2-0, fick svenskan se sig besegrad med 7-2. Besvikelsen var påtaglig men hon försökte fokusera på att samla tankarna inför bronsmatchen.

- Inte vara för besviken utan ta vara på det här, jag ville verkligen ha bronsmedaljen.

Tillknäppt bronsmatch

När det var dags för bronsmatch hade Jenny Fransson också hunnit ladda om och hon stod för en imponerande insats på mattan när hon tog sig an kanadensiskan Dorothy Yeats, som även hon hade fått respass mot Dosho som sedan också vann finalen i klassen.

Jenny Fransson tog tidigt initiativet och visade att hon ville få övertaget i matchen. Det var också hon som fick första poängen när Yeats ansågs vara för defensiv. Båda brottarna dansade runt på mattan utan att riktigt få något riktigt grepp om varandra och i periodvilan ledde svenskan med 1-0.

I andra halvan av matchen fortsatte brottarna att söka lägen och Jenny satte in ett högre tempo när hon lyckades pressa ut kanadensiskan från mattan till en ny poäng. Men Yeats hade inte gett upp och kontrade fint på en attack och lyckades få ut Fransson från mattan till en reducering med 1-2.

"Hade velat ta fler poäng"

Efter matchen säger att hon tycker att hon brottades dåligt, men lyckades ändå hålla fokus på att inte tappa något.

- Det var lite stappligt och jag hade velat styra matchen och ta fler poäng, säger hon till TT.

Med trettio sekunder kvar blev det också riktigt nervöst och Fransson såg trött ut. Men hon höll ut och en överlycklig Fransson tog upp den svenska flaggan och firade första brottningsmedaljen för Sverige under OS i Rio. 

- Jag har förlorat tre bronsmatcher på VM - äntligen, säger hon till TT.

Damerna gjorde entré i OS så sent som i Aten 2004. Sveriges brottardamer har aldrig har tagit någon OS-medalj – förrän nu.