Medaljchansen borta för Sverige – föll mot Danmark

Det krävdes seger mot Danmark och dessutom med ett par bollar. Det slutade med seger för Danmark med 30–26 och den svenska drömmen om medalj är över.
– Det är en fruktansvärd besvikelse, säger Andreas Palicka.

|

Det kunde bli en hjälpande hand från Ungern för det svenska landslaget. Men Norge vann utan problem med 35-26 över Ungern vilket gjorde förutsättningarna stentuffa för Sverige.

För att nå VM-semifinal krävdes det nu seger mot Danmark.

En seger med tre mål eller fler eller seger med två mål om segersiffrorna stannade på 30-28 eller mer.

– Vi ska vara här och nu. Vi kan inte lägga energi på något annat, sa förbundskapten Kristján Andrésson inför matchen.

Väl på plan?

Jo, där bars danskarna fram av hemmapubliken och tog även ledningen med 1–0 innan Sverige kunde kvittera efter en straff tack vare Niclas Ekberg.

De två grannländerna följde varandra under den första halvleken. För svensk del storspelade Andreas Palicka i målet och bjöd på flera jätteräddningar, två framspelningar och dessutom ett mål.

Efter dryga kvarten kunde Sverige ta ledningen för första gången när Niclas Ekberg satte 6–5 vilket tvingade danskarna att ta en timeout.

Sverige var på väg mot en tvåmålsledning lite senare. Då stod man för ett uselt byte och Danmark var ikapp.

– Det där kan man inte göra, det är för dåligt, säger experten Claes Hellgren i TV3.

Danmark ryckte ifrån – svenska drömmen över

I paus var det 13–13 och ett ovisst läge för Sverige inför den andra halvleken.

– Vi är fortfarande med i matchen och vi kan lösa det här, säger Mattias Zachrisson till TV3.

Sverige och Danmark skulle fortsätta att följa varandra även i den andra halvleken. Chansen att gå upp i ledning med tre bollar fanns vid ställningen 16–14 till Sverige. Då brände Mattias Zachrisson och vips så var det kvitterat ett par minuter senare.

Med tjugo minuter tog Danmark ledningen på nytt med 19–18. Ett mål som grusade den svenska drömmen om en semifinalplats i det här VM-slutspelet. Inte bättre blev det när Lukas Nilsson missade kort därefter.

Seger med tre bollar och Sverige skulle gå vidare. Istället var det Danmark som tog ledningen med tre bollar med dryga kvarten kvar när de svenska spelarna bjöd på miss efter miss.

Särskilt spännande blev det inte i det här grannmötet.

Det skulle sluta med dansk seger med 30–26 och Danmark och Norge är vidare medan drömmen om medalj för Sverige är över för den här gången.

– Det är en fruktansvärd besvikelse. Jag vet inte vad jag ska säga. Vi gav allt vi hade men vi räckte inte till, säger målvakten Andreas Palicka.

För svensk del väntar nu en match om femte eller sjätteplats i turneringen mot Kroatien.