Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med sikte på 70 meter och VM-guld

Styrka, stabilitet, självsäkerhet. Daniel Ståhl har fått mer av allt den här säsongen – och det märks.

Daniel Ståhl har den här säsongen varit betydligt mer stabil på höga nivåer. I tre tävlingar har 24-åringen kastat diskusen längre än 68 meter – som längst 68,36 – och han kommer till torsdagens Diamond League-gala på Bislett i Oslo som trea på världsårsbästalistan.

Förklaringarna är flera, men kan enklast summeras med två ord: hårt jobb. Det räcker att kasta ett öga på det två meter långa kraftpaketet för att se att det inte har fuskats med träningen.

- Jag har tränat hårt i vinter. Vi tänkte att jag skulle gå ned lite i vikt och sedan bygga på styrka, så att jag kan bli ännu explosivare, säger Ståhl som bland annat stoltserar med ett nytt bänkpressrekord på 210 kg.

- Sedan har jag försökt vässa tekniken, så att jag blir stabilare. Förra året kunde jag få på en bomb på 68 meter och sedan följa upp det med fem kryss eller något, jag var väldigt ostabil. Nu har jag blivit mycket stabilare i ringen.

Tävlar torsdag och söndag

Daniel Ståhl är inne i en ganska intensiv tävlingsperiod just nu. I nederländska Hengelo i helgen blev han trea på 64,44 och efter tävlingen i Oslo väntar Diamond League-galan hemma i Stockholm på söndag. Det betyder två nya tillfällen att få till den där riktiga fullträffen som får diskusen att flyga längre än tidigare.

- Jag siktar på att göra minst 70 meter i år. Det vore kul att visa alla stockholmare och polarna hemma att jag kan slänga så långt inne på Stadion.

TT: Sedan är det inte så långt till Ricky Bruchs svenska rekord på 71,26?

- Det känner jag att jag har i kroppen inom två år. Inom fem år världsrekord (74,08). Det tror jag, säger Ståhl.

"Bör snacka medalj"

Det är så han snackar. Ena stunden kan Ståhl verka lite disträ och ge korta oengagerade svar, bara för att sekunden senare blixtra till med kaxiga utspel inför framtiden. Sommarens höjdpunkt är VM i London i augusti och just i det fallet är det kanske inte kaxigt, utan snarare realistiskt, att prata om att stå på pallen.

- Nu känner jag att jag har gjort så många mästerskap att jag bör snacka medalj, det bör vara på plats och jag är ändå 25 år i augusti, säger Ståhl.

- Mitt mål är att vinna VM-guld, det är inget snack. Jag känner att jag har det i kroppen och ska försöka göra det. Sedan kanske jag inte lyckas exakt den dagen, men jag siktar på det.