Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/16

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Med sikte mot golftoppen: "Hade verkligen varit en dröm"

Nybliven mästare i en av de mest prestigefyllda juniortävlingarna och tredje högst rankad i sin ålder i Europa. Hills golfklubbs Amanda Linnér har redan tagit stora kliv - men ambitionen är att en dag bli allra bäst. – Min stora dröm är att vinna Solheim cup eller ta hem en major, säger 16-åringen.

Med utsikt över Hills 18-hålsbana förbereder Amanda Linnér sig för ytterligare ett träningspass inne i golfklubbens moderna gym. Regnet smattrar mot rutorna samtidigt som hon, fystränare Jarkko Kortelainen och klubbtränare Sara Djos välkomnar GP till anläggningen. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Inte det bästa golfvädret i dag, men Amandas kropp behöver nog ändå vila lite från alla golfsvingar, säger Jarkko och skrattar. 

Onsala-tjejen har nyligen återvänt till den svenska västkusten efter ett par intensiva veckors tävlande, först i Frankrike och sedan i Skottland. Det brukar bli omkring tolv till femton liknande resor per år, då hon tillsammans med flicklandslaget är iväg på olika platser i världen och tävlar. Ett tufft schema för niondeklassaren som samtidigt ska sköta skola och studier. Och inte mycket lugnare blir det när hon är på hemmaplan. 

– När jag kommer hem efter resorna brukar jag ha rätt mycket i skolan att ta igen ... så mina dagar går mest åt till att träna golf, träna fys, plugga, äta och sova, säger hon och fortsätter:   

– Men jag är ganska disciplinerad så det funkar rätt bra. 

Tränar i garaget 

En vanlig vecka lägger hon 25-30 timmar på träning. En regnig dag som denna blir det dock inte mycket till golfspel utomhus – men då har talangen en reservplan att tillgå om hon skulle önska. Hemma i garaget finns en matta och ett nät där hon kan ställa sig och nöta, lite på samma sätt som Björn Borg använde sig av garageporten på 60-talet. 

– Haha, ja. Det har faktiskt blivit många timmar där. Det har hjälpt mig mycket. Framför allt har min teknik haft mycket nytta av det. När du spelar utomhus är det lätt att du bara fokuserar på var bollen hamnar. Om den går rakt så tänker man att det är ett bra slag, även om man kanske inte har utfört slaget bra tekniskt. I garaget kan du helt fokusera på din teknik. 

Det märks att Amanda verkligen brinner för sporten som har funnits med henne ända sedan barnsben. Både i släkten och i familjen finns ett stort golfintresse, något som i tidig ålder fick henne att fatta tycke för spelet med boll och klubba. Mamma Kristina gick på college i USA och morbror Johan Edfors tävlar på touren. 

"Ser upp till honom" 

– Han har inspirerat mig mycket och jag ser upp till honom, men han är inte min tränare, så han lägger sig liksom inte i mitt spel. Vi tränar tillsammans ibland, men det blir inte så ofta, då båda reser väldigt mycket. 

Och det är dit, där morbror Johan är, som hon siktar. Och då får skolan snällt stå åt sidan. Efter sommaren är tanken att Amanda ska plugga vidare på en gymnasial ekonomiutbildning, men det är distansstudier som gäller.  

– Det kan förhoppningsvis underlätta allt lite, min målsättning är ju att försöka bli så bra som möjligt och att kunna arbeta med det som jag tycker är roligast. 

Med tanke på tonåringens prestationer under den senaste tävlingsresan ser det inte ut att finnas några tvivel om att hon har potential att nå långt. Efter två dagars slagspel och tre dagars matchspel lyckades Amanda säkra segern i French International Lady Juniors Championship, en tävling där hela Europas juniorelit gjorde upp. 

"Min största merit hittills" 

– Det var hur kul som helst. Ett av mina säsongsmål var att ta hem en så stor tävling. Det är min största merit hittills, säger hon. 

Då var Amanda ändå med i det flicklandslag som bärgade svenskt silver vid lag-EM för juniorer i Oslo förra sommaren. 

– Lagmässigt är EM-silvret så klart min största framgång, men den här är nog ändå störst. 
Samtidigt kände hon inte enbart glädje när det stod klart att hon var vinnare i Frankrike. I en jämn final besegrade hon nära vännen, Beatrice Wallin, 18, som även hon tävlar för Hills GK och ingår i flicklandslaget. 

– Det var så klart en svår situation att möta sin klubbkompis, som jag tränar med så ofta och umgås med så mycket. Jag var nästan lika ledsen för hennes skull som jag var glad för mig själv. Det är tråkigt att se en av sina bästa vänner förlora, säger hon om kompisen som hon tycker har bidragit till att hon själv har kunnat bli så bra. 

En annan person hon säger sig ha mycket att tacka för framgången är fystränare Jarkko. För drygt ett och ett halvt år sedan plockade Hills in finländaren för att kunna erbjuda klubbens medlemmar en typ av träning som är något utöver det vanliga. Med hjälp av en pinne och en teknologisk lösning av det senare slaget inleder Jarkko och Amanda varje träningspass med att se till att hennes kropp är symmetrisk. Och symmetrin finns sedan med som en röd tråd i alla övningar. Vare sig det handlar om att göra utfall, löpa, kasta eller styrketräna. 

Symmetri en viktig nyckeln 

– Vid varje träningsstart ska man se till att hamna i samma tillstånd som kroppen var dagen innan. Med hjälp av det här systemet kan vi få exakta fakta. Så allt finns sparat. Hon vet vilka siffror som ska synas när hon är helt symmetrisk. Vi är ensamma i världen om att köra med just det här konceptet, säger idémakaren bakom träningstypen. 

Varför är det så viktigt att kroppen är symmetrisk?
– Golf handlar väldigt mycket om vinklar. Om kroppen är symmetrisk så har du större chans att prestera bra. Sedan är det inte minst viktigt när det gäller skador, det här gör att vi lättare kan hålla Amanda skadefri, för vi har alla fakta. Börjar hon kompensera någonstans, vilket är det man vill undvika, så kan vi rätta till det. Golf är en väldigt ensidig sport och det är många golfproffs som tidigt får problem med skador. Mitt mål är hålla Amanda utan skador, så att hon inte kommer in här när hon är 40 år och är stel och har ont. 

Amanda själv säger sig ha märkt stor skillnad sedan hon anammade träningsmetoden, som flera av klubbens medlemmar, i olika utsträckning, använder sig av. 

– Jag känner att det som jag främst har utvecklat är min förståelse för golf och träning. Jag jobbar mycket med att få bort kompensationer, så att jag i stället kan få ut maximal kraft. Jag vet hela tiden vad jag ska göra. Jag har mina övningar och gör samma sak om och om igen. Jag vet att det kommer löna sig i längden. 

Dag ut och dag in sliter hon. Även när hon är ute och reser har hon med ett träningsprogram. 

Tröttnar du aldrig? 
– Ibland har man ju känt att ”nä, jag orkar inte hålla på med det här, nu skiter jag i det”, men det är bara för stunden man känner så, och jag kan bara inte med att strunta i det. För jag vet hur mycket det ger mig i andra änden. 

"Kan nå hur långt som helst" 

Och just talangens inställning är det som kommer bära henne långt, om man ska tro klubbtränare Sara Djos. Hon säger sig inte se några gränser för hur bra 16-åringen kan bli. 
– Visst, det hör man tränare säga jämt om alla lovande talanger, men med henne är det verkligen så, bara titta på hur hon kämpar, säger Sara och nickar mot Amanda som sliter för att lyckas genomföra en av Jarkkos träningsövningar. 

– Hon kan bli hur bra som helst. 

Ett stort kortsiktigt mål är att få spela Junior Solheim Cup i september, där tolv europeiska spelare får chansen. För Amandas del ser en plats ut att vara inom räckhåll. Att blicka längre än årets säsong vill hon däremot helst inte. 

– Man vet aldrig vad som händer, jag kanske inte ens spelar golf om några år, även om det verkligen inte känns så nu. 

Men när hon tillåter sig själv att blicka lite längre fram kan hon inte låta bli att tänka på de stora tävlingarna på seniornivå. 

– Min stora dröm är att vinna Solheim cup eller ta hem en major. Ja, det hade verkligen varit en dröm. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.