Novak Djokovic bad om ursäkt, men diskades.
Novak Djokovic bad om ursäkt, men diskades. Bild: Seth Wenig/AP/TT

McEnroe: "Märkt för resten av sin karriär"

Novak Djokovics blev diskad från US Open efter att ha träffat en kvinnlig domare i halsen med ett slag. Nu kommer reaktionerna från tennisvärlden.
– Det blir spännande att se hur han hanterar det, säger säger John McEnroe till ESPN.
– Det är förfärligt, säger tennisoraklet Björn Hellberg till SportExpressen.

ANNONS

Världsettan tog ut sin frustration över att ha förlorat ett game mot spanjoren Pablo Carreño Busta genom att i blindo slå bort en boll som träffade en linjedomare. Djokovic bad snabbt om ursäkt, men diskades för tilltaget.

Före detta världsettan på damsidan, Tracy Austin, twittrade "Rätt beslut! Häpnadsväckande att se det här hända."

Skippade presskonferensen

Förre brittiske storspelaren Greg Rusedski tyckte att serben kunde uppfört sig annorlunda efter situationen.

"Ofattbart att Djokovic blivit diskad. Ett regelrätt beslut oavsett om det var med mening eller inte. Novak borde ha stannat kvar för presskonferensen och bett om ursäkt. Vi måste ta ansvar för våra handlingar oavsett hur svår situationen är", twittrade han.

ANNONS

En som vet vad Djokovic går igenom är den tidigare storspelaren John McEnroe, som levde med stämpeln som en vilde under sina år på tennisplanen. 1990 blev McEnroe diskad i Australian Open efter att ha gått över gränsen när han verbalt trakasserade domaren.

– Pressen tog honom, tror jag. Jag tror att mycket har hänt på och utanför planen. Det har uppenbarligen påverkat honom, och oavsett om han gillar det eller inte, kommer han att vara en bad boy under resten av sin karriär. Det blir spännande att se hur han hanterar det, säger legenden till ESPN.

"Kunde slutat illa"

I mer närtid är Denis Shapovalov den senaste diskats för en liknande förseelse. I en Davis Cup-match 2017 träffade den nu 21-årige kanadensaren en domare efter att ha slagit bort en boll i frustration.

– Det är bara superolyckligt för alla inblandade, säger han enligt Reuters.

– Jag menar, jag har varit i den situationen så jag vet precis hur Novak mår. Det är klart att han inte menade att träffa henne. Tack och lov är hon okej, det kunde ha slutat väldigt, väldigt illa.

Björn Hellberg rasar också mot Novak Djokovic.
Björn Hellberg rasar också mot Novak Djokovic. Bild: MATHILDA AHLBERG

Även i Sverige har aktionen väckt reaktioner.

– Det är helt rimligt. Det har varit flera sådana omdömeslösa händelser tidigare. Tävlingsledningen har uppträtt väldigt rakryggat. Det finns inga ursäkter för det här. Ingen ska behöva utsättas för detta, bara för att man inte kan kontrollera sitt temperament. Det är inget att diskutera, säger oraklet Björn Hellberg till SportExpressen.

ANNONS

Hellberg tror att slaget kan få Djokovic att tappa i anseende gentemot sina rivaler Roger Federer och Rafael Nadal.

– Jag tror att det bleknar. Han har aldrig uppnått den popularitet Federer och Nadal har som personer, inte som spelare heller. Han är lika bra som dem givetvis, men på något sätt får han stå i skuggan. Han är fortfarande en av dem som kan vinna flest grand slam-titlar. Anseendet mår inte bra av detta, men jag tror att det kommer lägga sig lite grann i och med att gjort en avbön, säger han till tidningen.

Linjedomaren mår enligt uppgift okej efter att ha fått läkarvård.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS