Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Max Hauke talar ut – efter enorma dopningsskandalen

Max Hauke ertappades mitt i sin bloddopning under längd-VM i Seefeld. Nu ger han sin sida av berättelsen, i en intervju med Expressen.
– Det var den tuffaste sekunden i mitt liv, säger 27-åringen.

Det var bilder som drog en enorm skugga över VM-tävlingarna i Seefeld. Österrikes Max Hauke ertappades av polis med en kanyl i armen – och videon från razzian spreds som en löpeld över världen.

Längdåkaren fick bland annat fyra års avstängning, och nu har Expressen fått en exklusiv intervju med den bespottade atleten – som för första gången berättar utförligt om den där VM-dagen, och tiden som följde:

– Före den där videon tror jag alla såg på mig som en trevlig kille. Men efter... då är det många som ser mig som ett dopingmonster, säger Max Hauke till tidningen.

"Jag visste att det var fel"

Expressen beskriver vidare hur den tidigare dopningsdömde landsmannen Johannes Dürr ska ha etablerat kontakten mellan Hauke och dopningsdoktorn Mark Schmidt.

Snart fanns det ingen väg tillbaka – och till slut var det också nämnde Johannes Dürr (samma Dürr som alltså hjälpte Hauke att "komma igång") som tipsade polisen om doktor Schmidts verksamhet under VM i Seefeld.

Den 27 februari greps han – timmar innan 15-kilometersloppet i VM – och fotot av den bloddopade Hauke blev en symbol för fusket inom idrotten.

– Varje gång jag ser den där bilden hör jag ljudet av när polisen slår in dörren. Minns sekunden när jag inser att allt är över. Det var den tuffaste sekunden i mitt liv, konstaterar Hauke.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.