Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Max Hauke berättar om sin bloddopning: ”Jag blev runt en procent bättre”

Han var en del av skandalläkarens Mark Schmidts nätverk som avslöjades 2019.
Nu berättar Max Hauke hur mycket bättre han blev av tre års bloddopning.
– Det kan vara skillnaden på att komma på 15:e och 30:e plats, säger österrikaren i en intervju med Dagbladet.

Den ukrainska längdåkaren Valentyna Kaminska åkte fast för dopning i slutet av OS i Peking, då hon testat positivt för bland annat en anabol steroid. Trots fusket hade större framfångar uteblivit. Ukrainskan hade endast kommit på 70:e och 79:e plats i de individuella tävlingarna hon ställde upp i.

LÄS MER: Längdåkare dopad – stängs av från OS

Så hur mycket bättre blir man av dopning egentligen? Det berättar österrikaren Max Hauke om, som avslöjades på bar gärning, med sprutan i armen, i samband med hemma VM 2019. Vid tillfället hade Hauke använt förbjudna preparat under en treårsperiod, mellan 2016 och 2019.

– Jag blev runt en procent bättre när jag bloddopade mig jämfört med när jag inte gjorde det. Om jag tävlade i 30 minuter blev jag 30 sekunder bättre. I tävlingar på en timme blev jag runt en minut bättre, säger Hauke till Dagbladet.

Vidare berättar skidåkaren att han trodde att många av hans konkurrenter dopade sig under VM i Österrike 2019. Därför kände han sig tvungen att göra detsamma, då han ansåg att potentiella framgångar skulle komma att bero på den avgörande procenten dopningen försåg honom med.

LÄS MER: Dömde "dopningsläkaren" tar tillbaka överklagan

Experten: ”En förenklad bild”

Inggard Lereim är dopningsjägare, läkare och hedersmedlem i internationella skidförbundet FIS. Han menar att Hauke förenklar effekterna av bloddopning.

– Det finns stora individuella skillnader, och det beror på koncentrationen och formen av bloddopning. Jag vet inte exakt hur de har mätt detta, men det är en stark förenkling att säga att effekten är en procent. Det är många faktorer som spelar in, säger Lereim till den norska tidningen.

Han säger även att det inte finns något facit över hur man påverkas av bloddopningen. Detta på grund av okända faktorer och individuella skillnader.

– Vi kan inte generalisera för att säga att detta är effekten av bloddopning för alla. Jag tror det vanligtvis är mer, säger Lereim angående fallet med Hauke.

Efter att Hauke avslöjades 2019 har han bestämt sig för att dela med sig av allt han känner till om dopningskandalen han själv var en del av för att hjälpa arbetet mot fusket.

LÄS MER: Sprintstjärnan stängs av i tio år

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.