Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sofia Mattsson.

Mattsson slipper japanskt spöke i VM

Sofia Mattsson, 28, slipper ett japanskt spöke i brottnings-VM i Budapest. Saori Yoshida – världens genom tiderna bästa brottare – har lagt av.

Japanskan Saori Yoshida jagade i Rio de Janeiro 2016 sitt fjärde raka OS-guld, men föll i finalen mot amerikanskan Helen Maroulis. För Yoshida – som även har tagit 13 VM-guld – blev det hennes sista stora mästerskap.

- Hon har lagt av med sin satsning, säger Sofia Mattsson till TT inför ett träningspass i Helsingborg.

Mattsson har förlorat tre VM-finaler mot Yoshida (2015, 2014 och 2013), men tror inte att VM-resan i Budapest den 20–28 oktober blir lättare bara för att japanskan har lagt av.

- Japan kommer alltid ha en brottare i toppen och den som efterträder henne nu kommer säkert vara minst lika bra. Det är en toppnation och alla som kommer och slår sig upp som nummer ett i Japan i alla viktklasser är en toppmotståndare.

Mattsson tog OS-brons i Brasilien och VM i Ungern blir hennes första internationella mästerskap sedan hon i november i fjol födde dottern My. Hon tävlar i 55-kilosklassen och slipper där även amerikanskan Maroulis, som gått upp till 57-kilosklassen.

- Japan (Okuno Haruna) är ju regerande mästare från förra året. Sedan är det ju Ryssland, Polen, Kazakstan, Kina, Vitryssland. Ja, det är många... Det kommer vara tufft i år, många som kan ta medalj, säger Sofia Mattsson.