Det blev till slut VM-silver för Mattias Falck efter finalförlusten mot Ma Long
Det blev till slut VM-silver för Mattias Falck efter finalförlusten mot Ma Long Bild: BERNADETT SZABO

Mattias Falck föll i historiska VM-finalen

Den blågula superskrällen blev inte fullbordad. Mattias Falck fick se sig besegrad av kinesen Ma Long, som anses vara en av de bästa bordtennisspelarna genom tiderna, i den första svenska VM-finalen i singel sedan 1997.

ANNONS

Ingen kines hade någonsin förlorat en VM-final mot en europé.

Tyvärr, för svensk del, så är den sviten alltjämt intakt efter söndagens avgörande i ungerska Budapest.

Ma Long, en av världens genom tiderna bästa bordtennisspelare, vann de två första seten komfortabelt med 11–5 och 11–7 mot Mattias Falck – som alltså hade skrällt sig fram som förste svensk i en VM-final sedan 1997 då Jan-Ove Waldner vann guld i Manchester.

Men Falck, som redan hade säkrat Sveriges första VM-medalj i herrsingel på 20 år, gav sig inte utan kamp. 27-åringen hade fram till finalen förlorat samtliga tre möten med Ma Long och inte lyckats ta ett enda set. Den trenden bröts däremot.

ANNONS

Avgörande skede i fjärde set

Falck gick ut skoningslöst i det tredje setet, tog en trygg 9–2-ledning och vann med 11–7.

Även fjärde set inleddes lovande för svensk del och Mattias Falck hade då sin motståndare i gungning – men i det mest avgörande skedet visade Ma Long sin storhet.

Kinesen vände underläge 7–9 till seger med 11–9 och tog därmed ledningen med två set.

– Det är tungt när han får 1-3. Det kommer lite stress och han missar fyra raka backhands som är ganska enkla bollar. Det är det som avgör, säger den tillförordnade förbundskapten Jörgen Persson till Expressen.

"Kommer bli en av våra största rivaler"

Falck gjorde vad han kunde i femte set men att besegra Ma Long blev även denna gång en övermäktig uppgift. Det sista setet slutade 5–11 och därmed vann Ma Long med 4–1.

– Ma Long är en komplett spelare. Men ge mig ett år till så kommer jag utvecklas och vara ännu närmare, säger Mattias Falck.

Ma Long, regerande olympisk mästare och nu innehavare av tre raka guld i herrsingel, var imponerad av sin svenske motståndare som han tror går en fortsatt ljus framtid till mötes.

– Mattias har utvecklats riktigt mycket från i fjol. Vi möttes i Halmstad och sedan dess har han inte bara utvecklat taktiken, utan också sitt psyke. Han har blivit stark, säger Ma Long till Expressen och tillägger:

ANNONS

– Han kommer bli en av våra största rivaler i framtiden.

Fakta: Mattias Falck:

Ålder: 27 år (född 7 september 1991)

Längd: 188 centimeter.

Födelseort: Augerum, Karlskrona kommun.

Klubb: Halmstad BTK.

Tidigare meriter i urval: EM-silver i mixeddubbel tillsammans med Matilda Ekholm och brons med Kristian Karlsson i herrdubbel 2016. Brons i lag-VM 2018. SM-guld med Halmstad BTK 2018.

Övrigt: Gifte sig förra året med sin Julia då Mattias bytte efternamn från Karlsson till Falck.

ANNONS