Mats Wilander tror inställda Wimbledon kan innebära ett uppvaknande
Mats Wilander tror inställda Wimbledon kan innebära ett uppvaknande Bild: MATTHIAS HAUER

Mats Wilander om inställda Wimbledon: Ett uppvaknande

Coronakrisen har stoppat Wimbledonturneringen.
Ett besked som kan innebära ett uppvaknande enligt Mats Wilander.
– Västvärlden är verkligen privilegierad, säger den svenske tennislegenadaren till franska L'Equipe.

ANNONS
|

I dagarna kom beskedet att Wimbledon ställs in till följd av coronautbrottet. Den 134:e upplagan av den anrika tennisturneringen kommer istället att spelas 2021.

Ett tungt besked för några av världens absolut bästa spelare. Roger Federer twittrade att han är "förkrossad" och Serena Williams skrev "Jag är chockad" efter att nyheten kom.

Den svenske tennislegendaren Mats Wilander, han menar på att den inställda tävlingen kan sätta saker i perspektiv för tennisvärlden.

– Det kan bli ett uppvaknande kring hur viktig en turnering som den, eller Roland-Garros, är för sporten och hur välsignade vi är. Västvärlden är verkligen privilegierad. Åtminstone en tredjedel av världens befolkning kämpar varje dag för att få mat på bordet. Det är verkligheten. Vi behöver bara hålla oss vid liv med ett leende på läpparna, även om det inte alltid är så lätt heller, säger Wilander till franska L'Equipe.

ANNONS

Håller igång

24 år har gått sedan Mats Wilander lade tennisraket på hyllan och avslutade en av Sveriges främsta tenniskarriären någonsin.

Numer håller Torpsbruksonen till i Hailey, Idaho, i USA. Även om landet har drabbats hårt av coronapandemin ligger inte 55-åringen på latsidan.

– Jag försöker ändå spela tennis flera gånger i veckan. Antingen med min bollmaskin eller med en vän eftersom jag intalar mig själv att tennisplanen är stor nog för att ändå hålla ett säkert avstånd. Alla håller sig på sin planhalva. Så jag är inte särskilt orolig för infektionen. Och snön ligger fortfarande kvar här så jag åker skidor varje dag.

Saknar tennis på teven

Precis som många andra idrottsintresserade har coronakrisen även inneburit ett tomrum i Mats Wilanders vardagar.

– Jag saknar de där kvällarna framför tv:n. Jag saknar livetennis. Jag tycker också att det här brukar vara den mest intressanta perioden på säsongen. Från tidigt i mars till mitten av juli med Indian Wells, Miami, Roland-Garros och Wimbledon på rad. Vi saknar det och det är otroligt tråkigt för tennisfansen.

ANNONS