Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats Persson dömd till fängelse igen

2015 köpte Mats Persson en redovisningsbyrå i Alingsås.
Nu döms IFK Göteborgs tidigare klubbdirektör till fängelse för sex fall av ekobrott.
Persson hann nämligen inte med redovisningen – för sin egen redovisningsbyrå.

Under tiden i IFK Göteborg dömdes Mats Persson till 1,5 års fängelse i samband med ”Peter Ijeh”-affären.

Nu är det dags igen.

Göteborgs tingsrätt finner Persson skyldig till totalt för fyra fall av bokföringsbrott och två fall av skattebrott. Samtidigt frias han från övriga åtalspunkter rörande ekonomisk brottslighet. Mats Persson döms till sex månaders fängelse samt får näringsförbud i tre år.

Den 58-årige idrottsledaren, med en bakgrund även i Gais och Västra Frölunda, köpte en redovisningsbyrå i Alingsås 2015. Brottsligheten är kopplad till företagets verksamhet under åren 2015--17, enligt åtalet.

I domen skriver Göteborgs tingsrätt att det varit fråga om försummad bokföring under en längre tid i ett bolag med inte obetydlig verksamhet.

Mats Persson skyller på att han drabbades av utbrändhet. Han fick jobba hårt och gick in i väggen:

Eftersom han inte hann med prioriterade han att göra kundernas bokföring, vilket medförde att han inte hann med bolagets egen. Han skötte därför inte den löpande bokföringen”, står att läsa i domen.

Vidare hävdar Mats Persson räkenskaperna från de aktuella åren dessutom gått förlorade; dels genom en datorkrasch, dels när byrån flyttade från Alingsås.

Tingsrätten köper inte förklaringen utan pekar på att Persson varit ”grovt vårdslös” med handlingarna eftersom bokföringen de aktuella åren inte har bevarats. Mats Persson ska därför ”dömas för att av oaktsamhet inte ha bevarat räkenskapsmaterial för dessa år”.

GP har pratat med Mats Perssons advokat Taavi Tuula som avböjer att kommentera tingsrättens dom.

Till GP säger Mats Persson att han inte vill ställa upp på en intervju:

– Jag har inga kommentarer. Jag har fått nog med publicitet.

LÄS MER: Mats Persson åtalas för nytt ekobrott

I fängelse redan 2008

Mats Persson var klubbdirektör i IFK Göteborg i början av 2000-talet och var inblandad i det ekonomiska upplägget kring värvningen av Peter Ijeh. Även det slutade med fängelsestraff för honom.

Den 2 oktober 2008 dömdes han av Hovrätten för Västra Sverige för grovt skattebrott, medhjälp till grovt skattebrott, grov förskingring, trolöshet mot huvudman, osant intygande, två bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll till fängelse i ett år och sex månader.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.