Mats Härd testar Ullevi-isen

ANNONS
|

Det hade inte varit fel med en ordentlig ljudkuliss.

Det var bara några stycken där, de skottade läktarna, de fullt upp med sitt, gubbar på is i ottan lockar inte. Men där nere på isen gick det nästan att föreställa sig 30 000 på läktarna.

Det blir en mäktig upplevelse för alla som är där.

På tisdagsmorgonen var det idealiska förhållanden. 4-5 minusgrader, vindstilla, inget snöfall. Isen vackert blåskimrande, nyspolad, dock inte med den gamla tunnan som spred varmt vatten med hjälp av en släpande filt.

Enligt vaktmästarna på Ullevi så finns den kvar på Ullevi. Jag är en hopplös nostalgiker, självfallet måste tunnan fram.

ANNONS

Den genomskinliga sargen var lite vansklig, det kändes konstigt, det blev bättre när vi fick fullt ljus på isen.

Vita laget vann, två mål av Härd, inte illa, och som vanligt dominerade Leif Nilsson - men har å andra sidan spelat där förr, på 60-talet när det var allvar.

I båsen kunde jag konstatera att det finns värme, aggregaten sitter på sargens baksida, de var dock inte påslagna nu, det spelade ingen roll, det gick att hålla sig varm på isen.

Låt oss hoppas att vädret står sig, fram till lördag ser prognoserna hyggliga ut. Håll tummarna ni lyckliga utvalda som har fått tag i biljetter till den historiska matchen.

***

Isen är väldigt hård, nyslipat gäller, det är ju inte ett problem för Frölundas spelare, varsam puckbehandling rekommenderas, trissan hoppar och studsar lite mer utomhus jämfört med Scandinavium. Isen är också väldigt spröd, det blir snabbt moddigt på isen. Om nu kylan står sig.

Från sidan i mörkret är rinken en läcker syn. Blåskimrande is under starkt strålkastarljus, det blir en sällsam upplevelse för alla inblandade aktörer.

***

De starkaste minnen vi äger är dofter. Dyker de upp igen blir den hisnande färd i tidsmaskinen. Ullevi och hockey finns lagrat som söt, alkoholfri glögg och kokt korv med senap.

ANNONS

Det var enda värmekällan då på den gamla goda tiden, långt innan fleece och gore-tex. Då var det ylle, väldigt långa och vita långkalsonger i bomull och på alla fötter satt slamkrypare, en enkel och snabbt formgiven sko med en anmärkningsvärd genomslagskraft.

Den höll dock inte fötterna tillräckligt varma.

Så det hoppades på läktarna redan då men av helt andra skäl än på Gamla Ullevi.

Det slutgiltiga rådet till Frölundas lirare: ut och kör, bara.

ANNONS