Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ett gäng Wolverhampton-spelare 1980. I mitten: Kenny Hibbitt – stor Tipsextra-legendar. Bild: David Bagnall/REX

Matcherna och spelarna som vann svenskarnas hjärtan

Det finns matcher och spelare vi minns – och de som fallit i glömska. Här kikar vi närmare på Tipsextras höjdpunkter – med hjälp av expertisen.

Hundratals matcher över en 25 år lång Tipsextra-epok. Det säger sig självt att alla bataljer kanske inte etsats fast i svenskarnas medvetanden, den starka lördagstraditionen till trots.

Det finns dock matcher som alla minns som var med på den tiden, och som ingått i en grundläggande allmänbildning för många av de som kom senare. Där återfinns bland annat Crystal Palaces 5–0-överkörning av Bobby Charltons Manchester United 1972 – och för all del Tipsextras jackpot när de valde ut bottenmötet Luton–Oxford 1988 och belönades med ett 7–4-målkalas i Lutons favör.

Men enligt de flesta – kommentatorer såväl som renodlade entusiaster – bleknar ovanstående godbitar i jämförelse med West Bromwichs 5–3-viktoria mot Manchester United ...

Datumet var den 30 december 1978, och kommentator var Arne Hegerfors.

– Det är väl en av de mest underhållande matcher man sett. Inget överbetyg åt försvarsspelet kanske, men väldigt roligt för publiken som ju kastas mellan hopp och förtvivlan, minns TV-legendaren.

LÄS MER: Tipsextra – jubilaren som lärde oss älska engelsk fotboll

Att just han hade sänts ut för matchen talade för en målrik tillställning. Så resonerade åtminstone redaktionen på den här tiden. När Tipsextra hade kämpat med målsnåla matcher under perioder var det ett beprövat knep att skicka just Hegerfors.

– Det var ju Lars-Gunnar Björklund som döpte mig till "Alexander Lukas" efter den där figuren i Kalle Anka som alltid har tur. Så de tänkte att om de skickar mig så kommer det rassla till, och det gjorde det ju, skrattar Hegerfors.

Tipsextras topp 5 bästa målskyttar

Ian Rush: 15 (Liverpool)

Tony Cottee: 10 (West Ham, Everton)

Dean Saunders: 10 (Oxford, Derby, Liverpool, Aston Villa)

Bob Latchford: 9 (Birmingham, Everton)

Tony Brown: 9 (West Bromwich)

Precis som att vissa matcher stuckit ut i historiebeskrivningen så gäller det även spelare – och det är inte alltid de största stjärnorna som naglats fast vid svenskarnas hjärnor och hjärtan. Eller vad sägs om när dåvarande förbundskaptenen Lars Lagerbäck intervjuades av engelska tidningsjätten The Guardian 2006, och svensken lyfte fram den gamle Wolves-mittfältaren Kenny Hibbitt som personlig favorit?

"En fantastisk box-till-box-spelare som aldrig slutade springa och som kunde både försvara och anfalla", var Lagerbäcks omdöme när han förbisåg dåtida superstjärnor som Bobby Charlton och George Best.

Anledningen? Kanske hade "Lasse" sett Hibbitts magiska tvåmålsinsats mot Everton i januari 1978. Svenskarnas uppfattning av engelsk toppfotboll formades helt enkelt utifrån vilka matcher som visades av Tipsextra-studion i Göteborg.

– Så var det ju. Men det finns nog ingen mer som kommer upp på just Hibbits nivå. Han var i en klass för sig när det gäller det fenomenet, konstaterar Urban Wigert.

Wigert, stor Tipsextra-entusiast och författare till boken "Tipsextra – Den heliga eftermiddagen", fortsätter:

– I Sverige beskrevs han ju som ”världsstjärnan Hibbitt”, men han hade liksom en ungdomslandskamp på meritlistan ...

Wigert, förvisso partisk som Wolverhampton-supporter (det var där Kenny Hibbitt höll till), berättar att engelsmannen i början av 80-talet till och med var nära att hamna i Örgryte – som spelande tränare.

– Enligt honom själv var det i alla fall väldig nära! Barnen var också sura att det inte blev av, för de älskade Sverige, och Wolves var i Göteborg ett antal somrar i rad på den tiden.

Profilerna vi minns

(Seniorkarriär inom parentes)

Hugh Curran, anfallare (1962-1979)

En man som haft svårt att greppa sin betydelse för oss skandinaver. Hans mål mot Sunderland 1969 blev det första i Tipsextra-historien – men när SVT besökte honom inför 25-årsjubileet av programmet hade han själv inget minne av händelsen ... Men han ställde såklart upp för en rekonstruktion av målet!

Billy Bremner, mittfältare (1960-1982)

Lagkapten under Leeds storhetsperiod och vann ligan med klubben 1969 och 1974 – men även ligacup-titeln 1968 (bilden) och FA-cuptiteln 1972. Framröstad till klubbens främste genom tiderna och står staty utanför hemmaarenan Elland Road. Var även tränare för klubben mellan 1985-1988.

Brian Clough, tränare (1965-1993)

Öste in mål på 50- och 60-talet, men det var inte så han nådde legendstatus. När Tipsextra såg dagens ljus hade han nämligen sadlat om – och för svenska TV-publiken blev han känd som den frispråkige tränaren som framför allt hade stora framgångar i Nottingham Forest. "Jag skulle inte säga att jag var bäst i branschen – men jag var bland topp ett" – ett klassiskt Clough-citat.

Archie Gemmill, mittfältare (1964-1984)

Skotte som sänkte Sverige i kvalet till VM 1982, men låt oss ignorera den detaljen ... för Tipsextra-tittarna var han ju nämligen Derbys och Nottinghams outtröttlige mittfältare – som hjälpte den förstnämnda klubben till två ligatitlar och den sistnämnda till en. Blev så småningom också hjälptränare till ovan nämnde Brian Clough.

Kenny Hibbitt, mittfältare (1967-1988)

En stor svenskfavorit – mycket tack vare de många gånger som Tipsextra sände Wolverhampton på dennes tid. Tvåmålsinsatsen i ler- och snömatchen mot Everton 1978 lyfts ofta fram – men även den gången han och brorsan Terry gjorde varsin balja i 1–1 mötet mellan Wolves och Newcastle 1973. (I mitten på bilden)

Viv Anderson, försvarare (1974-1995)

Pionjär och första spelaren med afrikansk bakgrund att representera det engelska landslaget (vilket skedde den 29 november 1978). Spenderade tio år i Nottingham Forest, där han både vann ligan och ligacupen 1978. Vann även FA-cupen med Manchester United 1990, efter att ha varit Alex Fergusons allra första värvning till klubben.

Cyrille Regis, anfallare (1975-1996)

Tillsammans med Brendon Batson och Laurie Cunningham utgjorde Regis "The Three Degrees" – anfallstrion som gjorde succé i West Bromwich under slutet av 70-talet och början av 80-talet. Likt Viv Anderson banade de vägen för spelare med afrikansk bakgrund inom engelsk fotboll. Avled i en hjärtattack 2018, endast 59 år gammal.

Vinnie Jones, mittfältare (1984-1999)

Den hårdföre defensive mittfältaren som allt som oftast gick för långt på plan. Punggreppet mot Paul Gascoigne (bilden) är ett exempel – gången då han tog ett rekordtidigt gult kort efter tre sekunder är ett annat. Var en del av "The Crazy Gang" som vann FA-cupen med Wimbledon 1988 – och har efter fotbollskarriären sadlat om till skådespelare.

Ian Rush, anfallare (1978-2000)

Det finns Tipsextra-profiler – och det finns superstjärnor. Givetvis faller vissa under båda kategorierna. Ian Rush är inte bara Liverpools bäste målskytt genom tiderna (med 346 mål) – han tar också hem Tipsextras målliga med 15 fullträffar (fem fler än tvåan på listan).

När Wigert i objektivitetens namn ombeds nämna någon mer spelare än Hibbitt som fått oproportionerligt stor plats i svenskarna hjärtan blir det lurigare.

– Men det fanns ju även en anfallare i Stoke som hette Jimmy Greenhoff. Han var ju ingen superkändis, även om Stoke-supportrarna tyckte han skulle spela i landslaget. Men han gjorde mål i varje Tipsextra-match, och då blir man såklart stor här i Sverige.

LÄS MER: The Crazy Gang – grisgänget som chockade alla

På tal om matcher vi minns och matcher vi inte minns: Staffan Lindeborg hade själv fått minnet av sin första match som kommentator om bakfoten.

Urban Wigert, numera god vän med Lindeborg, berättar:

– Vi träffades i ett sammanhang, och Staffan sa att han hade varit och sett Arsenal mot Tottenham på Highbury. Men jag kom inte ihåg någon sådan match. Han berättade väldigt målande om var han hade varit och så vidare, men jag frågade lite försiktigt om det kanske inte var på White Hart Lane i stället? Jag fick ett mail från Lindeborg senare den kvällen med texten: "Jag är knäckt, du har rätt".

Wigert skrattar.

– Den anekdoten hade han berättat detaljerat i 20 år, men om helt fel plats!

Tidernas tipsrad – 13 matcher vi minns

Wolverhampton–Sunderland; 1–0, 29 november 1969

"Den allra första matchen i Tipsextra. Allt var väldigt exotiskt och publiken i sofforna visste inte vad de skulle vänta sig. Det var dessutom ett avbrott i typ 20 minuter, men bilden kom tillbaka innan Hugh Curran gjorde målet. Ingen märkvärdig match egentligen, men Wolves vann många svenska supportrar den dagen."

Stoke–Manchester United; 1–2, 20 mars 1971

"Också etsat sig fast i många svenska minnen. George Best var som bäst och gjorde två helt osannolika mål, fullkomligt lekte med målvakt och försvar. Stokes målvakt var inte heller vem som helst, utan en viss Gordon Banks, ofta ansedd vara bästa målvakten genom tiderna."

Crystal Palace–Manchester United; 5–0, 16 december 1972

"United, med Bobby Charlton och George Best i laget, var totalt utspelat. Crystal Palace hade en ytterspringare som hette Don Rogers, som hade spelat i lägre divisioner hela karriären. Men han sprang i ringar runt United-försvararna den här dagen. Ändå skulle Palace komma att åka ur ligan det året ..."

Sunderland–Leeds; 1–0, 5 maj 1973 (FA-cupfinal)

"Sunderland var i division 2 och mötte ett Leeds som dominerade på den här tiden. Inte nog med det: Leeds målades upp som "seklets favoriter" och frågan var bara hur mycket de skulle vinna med. Sunderland vann med 1–0 ..."

Wolverhampton–Everton; 3–1, 21 januari 1978

"En av de där riktigt snöiga och leriga historierna – men det passade Wolves mittfältare Kenny Hibbitt. Han dominerade, gjorde två mål, och hade snart fått kultstatus i Sverige."

Manchester United–West Bromwich; 3–5, 30 december 1978

"Allmänt ansett vara den bästa matchen i Tipsextras historia. Hade precis allt: ett målfyrverkeri utan dess like, väldigt fint spel, och två offensiva lag som inte lade en enda passning bakåt i banan."

Arsenal–Manchester United; 3–2, 12 maj 1979 (FA-cupfinal)

“Man pratar ju om denna match som "femminutersfinalen". Arsenal gick fram till ledning, 2-0, och hade full koll på matchen. Men United gjorde två mål de sista fem minuterna – innan Arsenals Alan Sunderland fixade segermålet i allra sista minuten."

Luton–Oxford; 7–4, 6 februari 1988

"Enligt Leif Larsson, dåvarande programledare, fick Tipsextra mycket kritik för matchvalet. Men redaktionen hade läst på och visste att dessa lag brukar bjuda på många mål. Leif Larsson hade på rent jäkelskap satsat pengar på 6–4 ... hade den suttit hade han nog kunnat gå i pension direkt."

Wimbledon–Liverpool; 1-0, 14 maj 1988 (FA-cupfinal)

"Också en klassisk match – och med ett väldigt överraskande resultat. Wimbledon kallades The Crazy Gang, med spelare som Vinnie Jones och Dennis Wise i laget. Liverpool var superstora favoriter, de vann ju det mesta på den här tiden – men inte den här gången."

Manchester City–Liverpool; 1–4, 2 december 1989

"Glenn Hysén blev första svensk i Tipsextra-rutan, och det i ett Liverpool som ju var riktigt bra på den här tiden – bäst helt enkelt. Det kom ju också att bli senaste säsongen som Liverpool vann ligan …"

Nottingham Forest–Manchester City; 1-0, 3 mars 1990

"Speciell match för att målet var så extremt konstigt. Citys målvakt Andy Dibble hade fångat bollen och höll den som i Hamlet – med en öppen handflata. Då kom Forest-yttern Gary Crosby bakifrån, nickade bollen ur handen och gjorde mål. Tveksamt om det hade godkänts i dag."

Tottenham–Newcastle; 4–2, 3 december 1994

"Också bara en allmänt väldigt bra match. Det var den nya tiden också, med Premier League och med spelare som börjat komma utifrån och förgylla ligan – såsom Jürgen Klinsmann i Spurs. Det var starten på nåt nytt."

Blackburn–Chelsea; 2–1, 18 mars 1995

"Ihågkommen av en tråkigare anledning – då det var den sista matchen som Tipsextra sände. SVT missade rättigheterna efter den säsongen. De hade ju kunnat välja och vraka lite fram tills dess så de såg nog inte detta komma. Det var en epok som gick i graven."

(Kommentarer av Urban Wigert.)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.