Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Luleå har kopplat ett grepp om kvartsfinalserien mot Skellefteå. Här firar Carl Mattsson och Radek Muzik firar 4–0-målet i 5–1-segern.
Luleå har kopplat ett grepp om kvartsfinalserien mot Skellefteå. Här firar Carl Mattsson och Radek Muzik firar 4–0-målet i 5–1-segern. Bild: Erland Segerstedt/TT

Matchboll för Luleå i SM-slutspelet

Med en solklar 5-1-seger på bortais har Luleå skaffat sig matchboll i kvartsfinalserien mot Skellefteå.

Nu har norrbottningarna ledningen med 3–2 i matcher och chansen att avgöra kvartsfinalen på måndag i sin hemmahall.

– En skön seger, tycker vi spelade väldigt bra. Vi slarvade iväg segern sist och var väldigt revanschsugna när vi kom hit, säger tvåmålsskytten Nils Lundkvist.

Precis som i matchen innan var det Luleå som startade bäst. Men den här gången höll laget ihop spelet hela vägen.

Skellefteå stångade pannan blodig mot ett oerhört effektivt Luleåförsvar. Dessutom lyckades Luleå genom tufft spel få Västerbottensrivalerna att tappa fokus.

Heta känslor

Hela matchen präglades av heta känslor och fula efterslängar.

– Vi går igång på det och måste kunna hantera det bättre utan att tappa fokus. Hockey är ett fysiskt spel, säger Skellefteåtränaren Andreas Falk efter den svidande förlusten.

Kanadensaren Chris DeSousa var den som spräckte målnollan i matchen när han efter knappa 14 minuter från liten vinkel kunde slå in pucken bakom hemmamålvakten Gustaf Lindvall och samtidigt avsluta en lång period av måltorka för egen del.

Luleå kunde även utöka ledningen när Juhani Tyrväinen, från exakt samma position som DeSousa nyss, förvaltade Niklas Olaussons passning.

Medan hemmalaget inte riktigt hade farten eller precisionen i passningarna för att ta sig fram till några mållägen lyckades Luleå inte bara komma till lägen utan också utöka ledningen till 4–0 i mellanperioden efter mål av Nils Lundkvist och Carl Mattsson.

Effektivt powerplay

Lundkvists mål var hans första under slutspelet och kom med ett dundrande slagskott i numerärt överläge. Den unge Luleåbacken kunde i tredje perioden även fixa 5–1 i numerärt överläge, en spelform där Luleå är betydligt effektivare än Skellefteå.

– Kul att vi fick utdelning i "pp" och så klart skönt att få trycka dit den också, säger Lundkvist.

Skellefteå gjorde en blek insats där Luleå effektivt lyckades neutralisera lagets i vanliga fall så blixtrande anfallsspel. Skellefteå fick tillbaka lite av energin när Melker Karlsson i slutet av mellanronden kunde spräcka hemmanollan men någon riktig match blev det aldrig.

Våldsamheterna och efterslängarna eskalerade ju längre matchen gick och på slutet var det smågruff efter nästan varje avblåsning.

– Är missnöjd med vår prestation. Vi tappar matchbilden helt efter deras två första mål och blir ängsliga. Sedan har Luleå taktpinnen. Vi försöker jaga och ta tillbaka den men klarar inte det. Men det är bara att knyta näven och komma igen, det är först till fyra som gäller, säger Skellefteåtränaren Andreas Falk.

Nu pekar mycket på att Rögles motståndare i semifinalen kommer att heta Luleå.

Thomas Eriksson/TT