Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Vi ska försöka hitta en röd tråd mellan junior- och seniorverksamheten även på damsidan", säger Damkronornas nya förbundskapten Ylva Martinsen.

Martinsen historisk med Damkronorna

Flera medaljer som spelare och tränare. Men först nu kan Ylva Martinsen försörja sig helt på ishockeyn – som Damkronornas första kvinnliga förbundskapten.

Ylva Martinsen, tidigare Lindberg, är en av de mest framgångsrika damerna i svensk ishockey. OS-silver, OS-brons, VM-brons och sex SM-guld som spelare samt JVM-silver och två SM-guld som tränare.

I dag gör 42-åringen från Stensele i Lappland sin första landskamp som Damkronornas nya förbundskapten, mot Finland i Hodonin, Tjeckien. Martinsens debut som heltidsanställd i hockeyns tjänst.

- Nu är det första gången jag har det som jobb. Jag har hela tiden haft mitt vanliga jobb och sedan haft hockeyn som fritid. Jag har nog inte riktigt vant mig vid det än, möjligheterna som öppnar upp sig när man kan fokusera på det i vardagen, säger Ylva Martinsen

Den tjänstlediga polisen har tagit över ett negativt omskrivet landslag som i februari stod för sitt sämsta OS hittills (sjunde plats) och inte längre ingår i Sveriges olympiska kommittés (SOK) stödprogram.

"Ska inte vara beroende"

- Jag har själv haft förmånen att ha det där stödet som spelare och vet hur mycket det betyder, det är så klart inte kul att det rycks ifrån dem som haft det. Men på ett sätt tycker jag att vi ska ha en verksamhet för Damkronorna som står på egna ben. Vi har ett världsmästerskap (i Esbo, Finland, i april) som är det stora målet, då måste vi ha en verksamhet som vi känner att "det här är bra". Vi ska inte vara beroende av SOK. Det kan väl vara en positiv effekt av att de kliver bort, vi får testa oss, säger Martinsen.

Damkronornas veteranforward Pernilla Winberg, som debuterade i seniorlandslaget för 16 år sedan, tror på sin tidigare lagkamrat. Martinsen, som själv gjorde 191 A-landskamper, är första kvinnliga förbundskapten någonsin i Damkronorna.

- Hon vet vad som krävs och har varit med själv. Hon var med när vi tog OS-silver, upplevde hur den resan fungerade, och var med när det gick mindre bra för oss, säger 29-åriga Winberg.

Inspireras av Tre Kronor

Förra säsongen ledde Ylva Martinsen juniorlandslaget till JVM-silver i Dmitrov, Ryssland. Sveriges bästa resultat hittills, då Kanada och USA prenumererat på första- och andraplatsen sedan första JVM-turneringen 2008. Fyra spelare från det laget (Maja Nylén-Persson, Mina Waxin, Lina Ljungblom och Sofie Lundin) finns med i Damkronorna under veckans fyrnationsturnering då Sverige även ställs mot Ryssland (fredag) och hemmanationen Tjeckien (lördag).

Ylva Martinsen, som ersatt Leif Boork, inspireras av herrlandslaget Tre Kronor i sin framtidsvision.

- Vi ska försöka hitta en röd tråd mellan junior- och seniorverksamhet även på damsidan. Det gäller hela tiden att titta på vad vi har gjort och vad kan vi göra. Det blir tydligt. Spelarna ska känna igen sig på vägen och därför kommer också Alexander (Bröms, juniorlandslagets förbundskapten) vara med oss. Det samarbetet har inte funnits tidigare, säger hon.