Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

AIK-glädje efter Eero Markkanens 1–0-mål mot Sirius.

Markkanen sprang hem tre AIK-poäng

Det var inte direkt vår i luften men det ljusnade något för AIK i allsvenskan tack vare 1–0 mot Sirius på Friends Arena. Eero Markkanen visade oanade sprintertakter över 50 meter och satte segermålet.

Det räckte med en bra kvart för att AIK skulle ordna säsongens första hemmaseger i fotbollsallsvenskan, 1–0 mot Sirius. Då, i mitten av första halvlek, var det storklubben mot nykomlingen och inte bottenlaget mot tabelltvåan.

Det var också då segermålet kom.

Matchhjälte: tidigare petade Eero Markkanen som gjorde sin första match från start.

- Det kändes bra att starta och ännu bättre att göra mål, sade finländaren.

Uppryckningen kom utan förvarning för från början såg det helt annorlunda ut. AIK-spelarna utstrålade allt annat än självförtroende när de försökte få bollen att lyda och passningarna att gå till rätt adress.

Så kom, ur ingenstans, ett anfall med kvalitet. Johan Blomberg brände visserligen friläget och Eero Markkanen satte returen i ribban men plötsligt hände det något.

AIK började utmana in i straffområdet och två gånger vrålade publiken efter straff, när först Simon Thern och sedan Stipe Vrdoljak inte gavs möjligheter att avsluta som de ville.

Höll skottet lågt

Thern tog revansch när han gav Markkanen fritt fram från halva plan efter en halvtimme. Finländaren, som haft en tung inledning på säsongen, är kanske inte allsvenskans kvickaste forward men över 50 meter hade han tillräckligt med fart i benen för att hålla Daniel Jarl ifrån sig och avslutet var det inget fel på, 1–0.

Han hade gott om tid på sig för att fundera på vad han skulle göra.

- Jag kände att jag var tvungen att göra mål. Jag tänkte bara på att hålla bollen lågt efter ribbträffen, sade Markkanen.

Rikard Norling var nöjd.

- Jag bad mina fotbollsböner och det känns som om vi har fått en ny Eero. Han har inte riktigt fått med sig prestationerna. Då blir det lätt att man tappar i självförtroende och i AIK förstärks det. Men han är ju snabb, stark och har ett oerhört bra vänsterskott, sade AIK-tränaren.

Inte på plats

Sirius då? Nykomlingen åkte söderut – en kortare resa än till senaste hemmamatchen mot Kalmar – med mer än dubbelt så stor poängskörd som AIK men visade inte mycket. Uppsalalaget hade ett par farliga hörnor i början av matchen men fyllde sällan på med tillräckligt mycket folk för att sätta hemmaförsvaret under press.

Ett försök till slutforcering gav några halvchanser men inte mer.

- Med facit i hand borde vi kanske ha tagit hem laget och stoppat blödningen. Vi gav dem ytor och de sårade oss i djupet. Det är inte likt oss, sade lagkaptenen Niklas Busch Thor.