Eero Markkanen gjorde matchen enda mål när AIK vann med 1–0 mot Gefle.
Eero Markkanen gjorde matchen enda mål när AIK vann med 1–0 mot Gefle.

Markkanen sköt segern till AIK

Den satt långt inne. Men AIK knep till slut segern hemma mot Gefle efter att Eero Markkanen gjort sitt sjätte mål på åtta matcher i den 81:a minuten.

ANNONS

AIK är allsvenskans bästa bortalag – men på hemmaplan har man haft svårt både att vinna och att spela bra fotboll.

Så även mot Gefle.

Efter en blek halvlek, där Gefle stått för de utan tvekan bästa chanserna på en bråkdel av bollinnehavet, fick AIK-spelarna ta emot spridda burop när de klev ut i paus.

- I den första halvleken har vi spelet och kommer upp på deras planhalva, men skotten och de sista passningarna kommer inte rätt. Jag förstår att fansen inte gillade det, säger AIK-anfallaren Eero Markkanen.

ANNONS

Men supportrarna skulle få jubla. Inte på grund av något skönspel, men tack vare Eero Markkanens kyliga avslut som gav hemmalaget 1–0 i den 81:a minuten.

- I den andra kommer vi ut starkare, och till slut fick vi målet. Äntligen. Jag kollade på protokollet och såg hur många avslut vi hade... 24 stycken.

Markkanen nära 2–0

Markkanen fick i början av säsongen sparsamt med speltid, men har i takt med ökat förtroende också bidragit allt mer i spelet och inte minst i målprotokollet.

Hans avgörande mål mot Gefle var finländarens sjätte fullträff på åtta matcher.

- Det handlar om speltid, sedan jag fått starta har jag inte gjort mål i varje match, men i många. Det känns bra, säger 25-åringen, som på tilläggstid även hade en boll i stolpen.

AIK lyckades skapa några fler tydliga chanser i den andra halvleken. Innan målet hade Markkanen en nick i ribban Patrick Kpozo ett volleyskott tätt utanför. Tränaren Rikard Norling valde att byta in Stefan Ishizaki, Alexander Isak och John Chibuike som bidrog till ett något högre tempo.

ANNONS

Gefle har hopp om kvalplats

Det var också Chibuike som slog inlägget som via en Gefle-spelare till slut hamnade hos en friställd Markkanen som kunde avgöra.

- Vi fick kämpa för det här, vi gör inte någon fantastisk insats rent spelmässigt och de försvarade sig väl, men med John fick vi ytterligare energi i vår forcering, säger AIK-tränaren Rikard Norling.

Trepoängaren gör att AIK fortsätter att ha en liten, liten känning på toppduon – sju poäng efter IFK Norrköping och fem efter Malmö FF.

Nästjumbon Gefle hade behövt ta poäng på Friends Arena, men i och med att även Helsingborg förlorade finns fortfarande hopp om att nå kvalplatsen som det just nu är fem poäng upp till.

ANNONS